Leasing operațional = vehicule comerciale mai eficiente

Prin leasing operational, Dokker sau Transit devin vehicule comerciale mai eficiente

leasing-operational-vehicule-comerciale-1

De ce leasing operational si nu achizitie pentru ”dube” mici (precum Dacia Dokker Van) sau mari (ca si Ford Transit)? Deoarece in alegerea unor vehicule comerciale devin prioritare criteriile axate pe eficientizarea utilizarii masinii.

Modul de utilizare a unor vehicule comerciale este total diferit fata de vehiculele personale. E un lucru evident, care ar trebui sa dicteze si modul de achizitie. Insa de cele mai multe ori firmele evita solutia de tip leasing operational, preferand sa achizitioneze si sa detină vehiculele comerciale. Pe principiul ca, odata aflata in proprietate, masina poate fi utilizata fara restrictii. Un principiu care nu mai e de actualitate.

Cand si cum e nevoie de vehicule comerciale

Nevoia de transport de bunuri si marfuri e in continua crestere. In mediul urban sunt mai potrivite ”dubitele de oras”, de exemplu populara Dacia Dokker Van, in timp ce pe distante interurbane sau cand e nevoie de un volum mai mare de încarcare e mai potrivita o utilitara de categorie superioara, cum e cunoscutul Ford Transit.

Dacia Dokker Van are o lungime sub 4,4 metri, dimensiune specifica autoturismelor de clasa mica sau compacta. Ceea ce inseamna agilitate mai buna in aglomeratia urbana si manevrabilitate crescuta in spatiile inguste. In ce priveste capacitatea de transport si de încarcare, Dokker Van ofera un volum util de pana la 3,9 metri cubi si o sarcina utila de 750 kg.

leasing operational vehicule comerciale dacia dokker van 1

Dacia Dokker Van este o utilitara de oras care se preteaza foarte bine solutiei de tip leasing operațional

In ceea ce priveste Ford Transit, aceasta utilitara ofera mai multe alegeri in materie de ampatament sau inaltime totala, spațiul util variind intre 9,5 si 15,1 metri cubi, in timp ce sarcina utila este cuprinsa intre 3,1 si 4,7 tone. Adica valori de 3-4 ori mai bune decat in cazul lui Dokker. Un avantaj care, insa, poate deveni contrariul.

Explicatia: cand o firma prefera, in loc de leasing operational, achizitia de vehicule comerciale dintr-o anumita categorie, isi limiteaza drastic adaptarea la cerintele variabile ale pietei.

leasing-operational-vehicule-comerciale-ford-transit-1

Prin leasing operational se ofera flexibilitatea de a apela la serviciile unui Ford Transit spatios cand realmente este nevoie de o astfel de utilitara mare

De exemplu, Dokker e prea mic pentru transportul unor obiecte mari si foarte mari, ori e nevoie de doua sau trei astfel de utilitare pentru livrarea unei transe de marfa. In timp ce Transit-ul e o solutie incomoda in aglomeratia urbana, ori se intampla sa aiba prea putin de transportat (marfa care ar incapea intr-un Dokker…).

Costuri necesare la detinerea de vehicule comerciale

Investitia in vehicule comerciale necesita calcule foarte atente. Practic, un vehicul comercial este echivalent cu un utilaj, care este cu atat mai profitabil cu cat e utilizat mai eficient. Daca sta prea mult timp neutilizat ori nu e utilizat la capacitatea nominala sau, dimpotriva, ajunge la un grad de uzura prea mare, utilajul devine o cheltuiala inutila.

leasing operational vehicule comerciale dacia dokker van 2

Un prea cat mai mic al vehiculului inseamna si un nivel mai scazut al confortului soferului. Prin leasing operational cresterea nivelului confortului inseamna un cost suplimentar insignifiant

In cazul achizitiei unui vehicul nou, marele impediment tine de devalorizarea mare in primele luni (vehiculele utilitare au o devalorizare mai mare decat autoturismele personale). Dupa care exista presiunea constanta ca vehiculul sa ”lucreze” cat mai mult, pentru a-si justifica investitia.

Consumul de carburant reprezinta un cost important in utilizarea de vehicule comerciale. Utilitarele mai mici, cum e Dokker, au motoare mai economice – dar acest avantaj dispare daca trebuie facute mai multe drumuri pentru marfa pe care un Transit ar fi livrat-o intr-un singur drum. De asemenea, un Transit, avand motoare mai mari si mai gurmande, e mai costisitor in regim urban, mai ales daca e incarcat mult sub capacitatea sa maxima de transport.

leasing-operational-vehicule-comerciale-ford-transit-2

Costurile, dar mai ales timpul si resursele dedicate mentenantei vehiculelor comerciale sunt rezolvate prin leasing operational

Utilizarea unui vehicul presupune si mentenanta – ceea ce inseamna costuri suplimentare si, mai ales, timpi morti, in care vehiculul nu presteaza. Nu mai aducem in discutie riscurile defectiunilor sau accidentelor, cazuri in care masina pur si simplu duce la pierderea de bani. Plus costurile implicate de asigurari si taxe, dar si cele necesare pentru alocarea de resurse care sa se ocupe de toate aceste detalii.

Practic, detinerea in proprietate a unor vehicule comerciale aduce multe ”batai de cap” si implica niste costuri greu de intuit initial. Dezavantaje pe care le elimina convenabil o solutie de tip leasing operational, mai ales daca e vorba de leasing operational fara avans.

Avantaje leasing operational pentru vehicule comerciale

Remediul zicalei ”timpul costa bani” este, in noile conditii din domeniul transportului de marfa, apelarea la o solutie de tip leasing operational. Și asta deoarece prin leasing operational utilizatorul se concentreaza doar pe folosirea masinii, fiind degrevat de pierderea timpului cu mentenanta sau de presiunea amortizarii si recuperarii investitiei.

In foarte multe cazuri, firmele sau micii intreprinzatori care au nevoie de vehicule comerciale precum Dokker Van sau Transit le utilizeaza mai rar. Ceea ce nu justifica investitia unei sume mari (sau a unei rate lunare mari). In schimb, prin leasing operational fara avans beneficiarul acestor masini plateste cand are nevoie si cat are nevoie, concentrandu-si eforturile doar pe asigurarea unui nivel de calitate ridicata a serviciilor pe care le ofera.

leasing-operational-vehicule-comerciale-dacia-dokker-van-3

Marele avantaj cand se apeleaza la leasing operational: accentul pe utilizarea masinii in vederea maximizarii calitatii serviciilor oferite

In cazul flotelor firmelor, intervin costuri mari cu alocarea de resurse pentru mentenanta parcului auto, monitorizarea acestuia si asigurarea spatiilor de parcare necesare. Lucruri din categoria ”time-consuming”, eliminate convenabil de leasingul operational – deoarece firma de leasing operational preia toate aceste sarcini.

Poate ca, la prima vedere, avantajul de a apela la leasing operational pentru vehicule comerciale, precum Dacia Dokker Van sau Ford Transit, nu pare major. Dar asta pentru ca analiza strict cantitativa a cifrelor nu releva costurile in materie de timp si resurse umane pe care le necesita gestionarea unui parc auto sau a mentenantei unui vehicul.

Practic, la o privire mai atenta solutia de tip leasing operațional pentru vehicule comerciale reprezinta un element diferențiator major, care aduce plus-valoare afacerii utilizatorului.

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer