Leasing Operational vs. Leasing Financiar - LeasingOperational.com

Leasing Operational vs. Leasing Financiar

In continuare vom trata diferentele dintre Leasingul Operational si Leasingul financiar. Vom afla avantajele si dezavantajele celor doua servicii care prin definitie permit achizitionarea autoturismelor sau autoutilitarelor fara sa fiti nevoiti sa blocati fonduri substantiale. Cititi in continuare pentru a afla ce presupun aceste servicii, cum puteti sa faceti un contract de leasing fara avans, si ce ar trebui sa luati in calcul daca va trebui sa alegeti intre ele.

Leasingul Operational: eficienta financiara si mobilitatea crescuta

Eficienta financiara provine din predictibilitatea care vine odata cu Leasingul Operational cand dvs. beneficiati de un sistem de rate fixe in cadrul unui contract de leasing fara avans. Acest lucru va permite sa gestionati cu usurinta resursele, cheltuielile neprevazute si investitiile companiei dvs. In cazul Leasingului Financiar se percepe avans si toate cheltuielile de intretinere ale masinii, impreuna cu timpul dedicat acestora, va revin dvs. in totalitate.

Mobilitatea crescuta se datoreaza faptului ca firma de Leasing Operational este responsabila ca dvs. sa aveti unul sau mai multe automobile la dispozitie pe toata durata contractului. Acest lucru poate presupune o masina de schimb in cazul in care autoturismul dvs. este imobilizat, executarea tuturor operatiunilor necesare pentru remobilizarea lui (programare la service, gestionarea actelor, preluare si predare), asistenta la drum s.a. In cadrul Leasingului Financiar managementul flotei este responsabilitatea dvs. si nu beneficiati de toate serviciile necesare.

Cititi articolul Leasing operational – mobilitate si eficienta financiara  pentru o descriere mai pe larg a acestor beneficii.

Motivul principal insa, pentru care companii de toate marimile apeleaza la serviciul de Leasing Operational se datoreaza economisirii pe termen lung a unei sume semnificative de bani (Vezi Cat te Costa o Masina) si externalizarii managementului flotei catre o companie experimentata in astfel de procese. Acest serviciu se adreseaza tuturor companiilor – mari, mici sau mijlocii – datorita flexibilitatii cu care sunt customizate si concepute contractele pentru a servi nevoile fiecarui client in parte.

Leasing Financiar (LF) vs. Leasing Operational (LO)

Responsabilitati si Atributii:

 • LF – Clientul este responsabil in intregime de mentenanta si de managementul flotei detinute sau a autoturismului. Tot clientul este responsabil de gestionarea si achitarea costurilor aferente unui vehicul: plata taxelor si a asigurarilor, intretinere si reparatii, schimbarea anvelopelor, etc.
 • LO – dvs. folositi bunul finantat fara sa va asumati nici unul din riscurile aferente. Masina, flota, si toate serviciile sau cheltuielile necesare sunt responsabilitatea directa a firmei de Leasing Operational. Prin externalizarea acestor sarcini catre o companie specializata eliminati o buna parte din riscurile aferente managementului unei flote.

Timpul:

 • LF
  • finantatorul se ocupa de actele initiale iar dupa primirea autoturismului, cumparatorul ramane singurul responsabil.
  • In cazul unui defect sau accident, clientul este singurul responsabil pentru solutionarea situatiei. Masina poate ajunge in service pentru o perioada indelungata caz in care tot clientul trebuie sa gaseasca o masina la schimb.
 • LO
  • firma de Leasing Operational se ocupa de actele initiale, ulterioare, si finale astfel incat dvs. sunteti scutiti de toata birocratia specifica detinerii unui automobil.
  • In cazul unui defect sau accident firma de Leasing Operational intervine pentru a rezolva orice probleme specifice situatiei. Reprezentanti ai firmei se vor ocupa sa va programeze masina pentru revizii, service, reparatii, etc. Pentru a va mentine mobilitatea tot firma de Leasing Operational va pune la dispozitie o masina la schimb pentru continuarea activitatii cat timp autoturismul dvs. este indisponibil.

Autoturismul (bunul finantat)

 • LF – La sfarsitul contractului de finantare autoturismul ii revine cumparatorului ca bun personal, acesta fiind responsabil in continuare de mentenanta lui si de valorificarea acestuia pentru o eventuala re-vanzare.
 • LO – La incheiarea contractului beneficiarul are mai multe optiuni. Poate reinnoi contractul de leasing fara avans si poate pastra autoturismul in continuare (pana la un maxim de 57 de luni) sau poate alege un autoturism nou, calculandu-se doar o noua rata fixa in cazul in care este nevoie.

Planificarea Financiara:

 • LF – rata poate creste si se percepe un avans obligatoriu. Deoarece autoturismul apartine firmei, gestionarea resurselor financiare este ingreunata de posibilitatea unor cheltuieli neprevazute.
 • LO – rata stabilita ramane fixa de la semnarea contractului de leasing fara avans. Autoturismul si toate cheltuielile aferente sunt in grija firmei de Leasing Operational, iar dvs. aveti oportunitatea unei planificari financiare mai eficienta fara sa va faceti griji din cauza unor cheltuieli neprevazute, fluctuatii de pret sau curs valutar, modificari de taxe sau impozite.

Evolutia leasingului operational in Romania

Leasingul Operational a inregistrat o crestere de 14% din 2013 in 2014, dupa al noualea an de existenta in Romania. Companiile care analizeaza ofertele si considera astfel de servicii avantajoase aleg sa beneficieze de Leasing Operational, rata de intrerupere a contractelor fiind extrem de mica.

Asteptarile pe care le aveti va vor influenta daca veti fi vreodata nevoiti sa alegeti dintre Leasing Operational si Leasing Financiar. Daca va doriti sa pastrati masina la sfarsitul contractului cel mai probabil veti alege leasingul financiar. Daca nu va doriti neaparat sa deveniti proprietar al masinii, si va intereseaza in principal utilizarea autoturismului in cel mai eficient mod posibil si o schimbare a acestuia cu un model nou la fiecare sfarsit de contract, atunci mai mult ca sigur veti alege Leasingul Operational.

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer