Finantarea unui parc auto : credit, leasing operational sau financiar? - Leasingoperational.com

Finantarea unui parc auto : credit, leasing operational sau financiar?

Pentru achizitia unei masini sau a unei flote, companiile pot apela la trei modalitati de finantare: credit, leasing financiar sau operational. Alegerea uneia dintre optiuni depinde foarte mult de politica firmei pentru eficientizarea costurilor.

In alegerea unei solutii de finantare, managerii de flote si ai companiilor au in vedere costurile generate de achizitionarea si intretinerea flotelor, gestionarea parcurilor auto, avantajele fiscale, riscurile, avansul si multe altele.

Inainte de a prezenta cateva dintre avantajelele si dezavantajelele fiecarei optiuni de finantare, sa aruncam o privire asupra principalelor categorii de costuri generate de detinerea si intretinerea unui parc auto. Categoria cu cea mai mare pondere este cea a cheltuielilor financiare (peste 50%) care cuprinde: costurile de capital, deprecierea masinii, dobanzile si taxele administrative. A doua categorie cuprinde costurile genererate de intretinerea masinilor: mentenanta, reparatii, anvelope, ITP. Se adauga asigurarile (RCA si Casco), taxele si impozitele (rovinieta, impozitul anual, inmatriculare/radiere, taxa de poluare), costurile generate de imobilizarea unei masini in service (replacement)  si costurile administrative (personal specific, sisteme informatice, alte cheltuieli).

Pe langa toate aceste costuri, in decizia alegerii unei metode de finantare mai intervin si alti factori. Inregistrarea contabila, avansul, costurile de reziliere anticipata, riscurile generate de modificarile legislative si fiscale influenteaza decizia alegerii unei metode de finantare a parcului auto.

Creditul

In urma achizitionarii unei masini prin credit bancar, automobilul devine proprietatea clientului care trebuie sa garanteze cu un alt bun pentru cumpararea acesteia. Creditul este purtator a doua tipuri de comisioane: de acordare si de gestiune, rata nu este purtatoare de TVA iar durata de acordare  este mai mare decat la leasing.

Leasingul financiar

Asemenea creditului, proprietatea autovehiculului finantat prin aceasta metoda, revine clientului, daca acesta va suporta valoarea reziduala la finalul contractului.

Prin leasing financiar se finanteaza doar valoarea masinii, restul costurilor si a riscurilor fiind suportate de catre client. Bunul finantat va intra in patrimoniul firmei, reducand astfel capacitatea de finantare a firmei iar ratele variabile si cheltuielile generate de utilizarea masinii (neincluse in rata de leasing), ingreuneaza gestionarea cash-flow-ului.

Leasingul Operational

Prin leasing operational, firma externalizeaza printr-un contract de inchiriere sau de management de flote, parcul auto, pentru o perioada cuprinsa intre 12 si 57 de luni. Clientul va achita o rata lunara fixa pe toata perioada contractului care include atat valoarea masinii, cat si toate costurile generate de utilizarea acesteia (service, taxe si impozite, asigurari, replacement, s.a). Costurile sunt mai reduse fata de cele generate de gestionarea proprie, de asemenea si timpul. Masina nu este inregistrata in patrimoniul firmei iar cheltuiala este deductibila integral. Riscurile modificarilor fiscale si legislative sunt preluate de catre firma de leasing operational. La finalul contractului masina ramane proprietatea firmei de leasing.

Mai multe detalii despre posibilitatile de finantare,  puteti citi in articolul realizat de catre revista Flote Auto, aici.

 

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer