Salonul auto de la Frankfurt 2015 – Conectivitate si Autonomie
Intre 15 si 27 septembrie 2015, in orasul german Frankfurt a avut loc cea de-a 66a editie a salonului auto cunoscut mai bine dupa acronimul IAA (Internationale Automobil-Ausstellung). 230.000mp au fost alocati pentru editia de anul acesta pentru a acomoda cele 1.103 de companii. Suprafata care este echivalentul a aproximativ 33 de terenuri de fotbal a fost ocupata, conform asteptarilor generale, in proportie de 60% de firme germane.
In cadrul acestei editii au fost prezente companii din 39 de tari care au adus cu ele un numar impresionant de premiere in domeniul auto – 210 premiere mondiale, 26 premiere europene si 30 germane.
Tema salonului a fost „Mobility Connects” si o mare parte din masinile expuse si prezentarile facute au adresat subiectele mobilitatii si ale autonomiei vehiculelor conectate. Masinile autonome sunt si au fost mediatizate de ani de zile ca fiind asociate cu viitorul, un viitor care acum este mult mai aproape decat credem.
Conceptul de autonomie in conducere se refera la capacitatea unui vehicul de a se conduce singur, in mod independent, catre orice destinatie in conditii de trafic real folosind senzori incorporati, software dedicat si harti stocate in vehicul pentru a recunoaste mediul inconjurator. Nu putine sunt masinile care identifica obstacole si franeaza singure, care ajuta soferul sa se strecoare in trafic sau se deplaseaza singure spre locul de parcare, insa acestia sunt doar primii pasi spre era masinilor autonome.
Conectivitatea a facut miscarea asteptata de toata lumea prin tranzitionarea de la masinile premium la cele ce nu poarta aceasta titulatura. Producatorii au inceput sa implementeze noi tehnologii de conectivitate in masinile de serie, transformand astfel un concept futurist in actualitate.
Matthias Wissman – presedintele VDA (Verband der Automobilindustrie – Asociatia Industriei Auto Germane) a discutat in deschiderea salonului din acest an despre mobilitatea din aglomerarile urbane si cum aceasta problema cere solutii imediate. Conform declaratiei pentru Capital facuta de Stefan Ponikva, directorul de comunicare BMW al diviziei Connected Drive, producatorul german are capacitatea sa lanseze in doar cateva zile un vehicul autonom pe strazi, insa probleme de legislatie si infrastructura impiedica in continuare acest lucru. BMW nu este singurul producator gata sa faca aceasta miscare, Audi, Mercedes-Benz si multe alte companii detin in prezent mijloacele tehnologice, in intregime sau partial, pentru a putea lansa astfel de masini.
Romania ramane inca la periferia acestui oras futurist, oras pe ale carui strazi masinile alimentate electric se plimba singure, accidentele rutiere au scazut aproape de 0, congestionarea traficului este o amintire neplacuta si soferii s-au transformat din conducatori in simpli observatori ai traficului. Tehnologii deja existente sunt adoptate si incorporate treptat in viata noastra, inca ne obisnuim cu noi concepte cum ar fi masinile electrice sau hibrid iar unul din sfaturile pentru viitor vine tot din partea lui Henrik Wenders, vice-presedintele departamentului de Product Management din cadrul BMW, care spune ca prin informarea cumparatorilor si ajutor din partea autoritatilor romane vom ajunge mai repede in pas cu tehnologiile actuale.
Din spusele lui Henrik Wenders, Romania este pe cale sa devina cea mai noua piata de lansare pentru faimoasele modele i3 si i8. Acesta a declarat pentru Capital ca Romania va deveni pana la sfarsitul acestui an una din pietele pe care bavarezii isi vor lansa modelele electrice. Henrik Wenders a mentionat in interviu si motivele pentru care Romania a fost aleasa sa devina una din urmatoarele “tari i”, si anume interesul si atentia sporita a soferilor pentru modalitatile nepoluante de conducere, concluzionand ca frica privind increderea clientilor in achizitionarea unui automobil electric este un efect al lipsei de informare care se va depasi in timp.
Surse: