Principalele previziuni pentru 2017 – Piata asigurarilor auto
Noul an aduce schimbari semnificative pe piata asigurarilor auto. Dificultatile intampinate in anul 2016 din cauza modificarilor legislative se pot prelungi in 2017. In primul semestru al anului, schimbarile nu vor fi majore, dar dupa aceasta perioda preturile politelor RCA vor creste semnificativ.
Iata care sunt principalele previziuni ale anului 2017 in ceea ce priveste piata asigurarilor auto:
-
Cresterea vanzarilor politelor non-auto
Un semn al cresterii gradului de civilizatie este reprezentat de politele non-auto. Un exemplu reprezentativ este cel al Poloniei care a scazut in ultimii ani ponderea asigurarilor auto, optand pentru polite non-auto cum ar fi raspunderea civila fata de terti.
In acest an, companiile au ca principala directie strategica cresterea vanzarilor si in afara sferei asigurarilor auto. Se previzioneaza ca asiguratorii o sa opteze mai mult pentru politele facultative, mai ales daca si proiectele legate de infrastructura vor fi demarate. Este o buna oportunitate pentru jucatorii din piata de a se elibera de segmentul asigurarilor traditionale care genereaza pierderi substantiale. Implementarea cu succes a acestei strategii este strans legata de gradul de interes al populatiei, mai putin de modul in care sunt promovate politele non-auto.
-
Majorarea tarifelor politelor RCA
In a doua parte a acestui an, mai exact dupa 19 mai, conducatorii auto ar trebui sa fie pregatiti sa plateasca mai mult pentru politele RCA, avand in vedere faptul ca la finalul lunii mai va expira perioada de plafonare a primelor stabilita prin lege.
Noile preturi vor fi hotarate in functie de un tarif de referinta calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara. In plus, ASF poate interveni pentru diminuarea puterii brokerilor in piata si pentru restrangerea comisioanelor acestora.
-
Posibilitatea aparitiei unui nou faliment pe piata
Exista mari sanse ca anul 2017 sa reprezinte sfarsit de drum pentru compania de asigurari City Insurance care se afla in punctul de a intra in insolvabilitate.
Compania are nevoie de aproximativ 180 de milioane de lei sub forma unui aport de capital pentru a indeplini conditiile impuse de Solvency II si pentru a reusi sa se mentina in piata. In momentul de fata City Insurance nu dispune de resursele necesare pentru a depasi aceasta perioada delicata. O posibla oferta a venit din partea unui fond de investitii infiintat cu putin timp in urma, dar sunt sanse foarte mici ca City Insurance sa isi dea acordul in acest demers.
La ora actuala, compania detinuta de Dan Odobescu ofera clientilor sai cele mai scazute preturi pentru asigurari, fiind singurul asigurator care vinde cu un tarif sub media stabilita in piata.
-
Noi aspecte in evaluarea daunelor
Companiile de asigurari au responsabilitatea de a efectua evaluarea daunelor in termen de maxim 5 zile, dar de cele mai multe ori acest termen este depasit. Pentru a nu mai exista aceasta problema, ASF a acceptat sa introduca o prevedere conform careia toti constatatorii de daune sa fie trecuti intr-un tabel al expertilor intr-un interval de timp de 45-60 de zile. In cazul in care se produce o dauna si nu este evaluata in 5 zile, pagubitii isi pot alege orice expert, urmand ca asiguratorul sa suporte costul procedurii.
-
Valoarea de piata a unui vehicul
O alta schimbare care va avea loc la solicitarea Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) este cea leagata de utilizarea sistemelor specializate in evaluarea daunelor vehiculelor. Aceste sisteme sunt bazate pe date care ofera informatii depsre pretul unui vehicul rulat si devizul reparatiilor.
In acest an, reprezentantii ASSAI isi doresc sa renunte la aceste date, informatiile furnizate avand diferente de pana la 50%, comparand bazele intre ele. Prin urmare, valoarea de piata a autovehiculului va fi stabilita de catre vanzatorii autorizati de masini rulate.
Chiar daca anul 2017 vine in forta cu o multitudine de schimbari pe piata RCA, noi venim cu o veste buna daca va hotarati sa beneficiati de serviciul nostru de leasing operational. Toate aceste fluctuatii ale pietei asigurarilor auto nu afecteaza cu nimic valoarea ratei stabilite in contractul de leasing operational deoarece riscurile privind majorarea valorii RCA revin companiei de leasing.
Surse:
- Ziarul Financiar, 04.01.2017, nr 4 573
- Ponderea redusa a asigurarilor non-auto corespunde unui grad scazut de civilizatie – rca-ieftin.ro
- 2017, primul an de după curățenia din asigurări. Încă un posibil faliment și RCA cu mult mai scump – capital.ro
- ASF măreşte din ianuarie 2017 plafoanele de despăgubiri pe poliţe RCA acordate în cazul accidentelor rutiere