Prea multe autoturisme vechi. Distributia parcului auto după varsta masinilor

Prea multe autoturisme vechi. Distributia parcului auto după varsta masinilor

parc-auto-2

Conform statisticilor DRPCIV, 2015 a fost primul an cand parcul de autoturisme din Romania a depasit bariera de 5 milioane. Din pacate, sunt multe autoturisme vechi si foarte vechi pe sosele, deci, din acest punct de vedere, nu e o veste asa de buna cresterea parcului auto.

Este interesant de remarcat ca, in ultimii 8 ani, vorbim de o crestere cu 1,1 milioane de unitati a numarului total de autoturisme . Adica un plus de 28% fata de 2008, criza economica mondiala avand un efect extrem de clar asupra vanzarilor de masini noi in urmatorii ani. Practic, cresterea parcului auto a fost asigurata de importul masiv de autoturisme vechi si foarte vechi, piata de masini noi fiind serios amenintata de domeniul second hand.

parc-auto-1

Criza a mai avut un efect: cresterea perioadei de utilizare si detinere a unui vehicul, asa incat 60% din totalul autoturismelor din Romania sunt autoturisme vechi de peste 11 ani (un numar de peste 800.000 sunt mai vechi de 20 de ani, ceea ce deja reprezinta un semnal de alarma pentru siguranta pe sosele).

Cele mai multe masini (peste 1,5 milioane) sunt autoturisme vechi din categoria 6-10 ani, in timp ce masinile mai noi de 2 ani de zile reprezinta doar 4% din parcul auto. De mentionat ca marea majoritate a autoturismelor noi sunt achizitionate de firme si companii, o buna parte dintre ele prin leasing operational.

In ce priveste departajarea autoturismelor pe cele doua mari tipuri de motorizare (diesel, respectiv benzina), masinile cu motoare pe benzina conduc detasat, fiind de 1,7 ori mai numeroase decat cele cu motoare alimentate cu motorina. Totusi, daca ne raportam la situatia de acum 8 ani, masinile diesel au avut o evolutie mult mai sustinuta decat cele pe benzina: cresterea de autoturisme diesel a fost de 70%, fata de numai 12% in cazul masinilor pe cu motoare alimentate cu benzina.

Totusi, este ingrijorator faptul ca asistam la o crestere prea mare a numarului de autoturisme vechi si foarte vechi cu motoare diesel. Ceea ce se reflecta automat si in gradul de poluare mai ridicat, dar si in costurile mai mari de mentenanta. Practic, se poate spune ca s-a ajuns intr-un punct in care trebuie tras un semnal de alarma, astfel incat autoritatile sa ia masurile necesare pentru a stopa cresterea evolutiei de autoturisme vechi in favoarea masinilor mai noi, cu tehnologii mai moderne.

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer