Piata de colectare creante - Interviu cu Catalin Neagu, CEO Top Factoring

Oportunitati si amenintari pe piata de colectare creante neincasate – Interviu cu CEO Top Factoring, Catalin Neagu

Seria de interviuri in miscare marca Wall-Street continua cu CEO Top Factoring, Catalin Neagu. Antreprenorul ne pune la dispozitie informatii despre industria de colectare creante neincasate. Va invitam sa le aflam impreuna.

Provocari pe piata de colectari creante

Chiar daca anul 2008 a adus criza financiara in Romania, nu toate industriile din tara au fost afectate, unele fiind chiar impulsionate. Piata de recuperari creante se numara printre cele care au crescut foarte mult, si continua sa o faca. In prezent, piata este de cateva miliarde de euro pentru cumpararea de portofolii de creante neincasate.

Top Factoring este unul dintre cei mai mari jucatori de pe aceasta piata. In plus, de zece ani a inceput sa se dezvolte segmentul de cumparare de portofolii de creante neincasate. In aceste conditii, desi profitul companiei depaseste un milion de euro in momentul acesta, CEO-ul recunoaste ca provocarile sunt nenumarate, atat din partea legislativa, cat si datorita concurentei. Pe piata intra noi jucatori din strainatate care vin cu multi bani, firme din Cehia, Germania sau Polonia. De aceea compania Top Factoring este fortata in permanenta sa inoveze si sa micsoreze cat mai mult costurile pentru a obtine profit.

CEO-ul Catalin Neagu priveste anul 2017 ca pe momentul in care piata de recuperari creante va ajunge la maturitate. Motivul este reprezentat de oportunitatile de business care sunt din ce in ce mai mari: „Piata noastra va fi destul de stabila in urmatorii ani, adica suntem undeva aproape de varful ei anul acesta” adauga CEO-ul Top Factoring.

37796_1024

Evolutie si dezvoltare

Acum 11 ani, Catalin Neagu s-a hotarat sa infiinteze compania Top Factoring, dupa ce a lucrat 3 ani si jumatate in prima companie specializata pe colectare de creante din Romania. ,,A fost pentru mine o oportunitate sa invat foarte bine businessul pentru ca am trecut prin toate departamentele. Am mers si la cateva din filialele lor din Europa”, ne marturiseste Catalin. Ulterior, antreprenorul a realizat ca poate pune singur pe picioare o companie care sa ofere acelasi tip de servicii. Astfel debuteaza Top Factoring, o echipa de patru membri care avea sa creasca in urmatorul an si jumatate pana la 60 de membri.

La doi ani dupa ce a fost infiintata, compania a reusit sa stranga un portofoliu impresionant de companii multinationale. Printre clientii firmei se numara toti furnizorii de servicii de telefonie mobila si fixa din Romania, cat si primele 12-13 banci comerciale.

In ceea ce priveste serviciile de colectare, anul trecut Top Factoring a depasit 5 milioane de euro. Pentru anul acesta se asteapta o crestere semnificativa, estimandu-se o suma de peste 6,5 milioane de euro. Pentru perioada urmatoare, Top Factoring are in plan sa devina asset manager. „Sper ca in perioada urmatoare sa reusim sa facem o alianta buna si sa facem parte dintr-un grup foarte puternic. Imi doresc sa crestem. Misiunea mea este sa asigur companiei pe care o conduc cat mai multe cazuri pe care sa le recupereze”, adauga Catalin Neagu.

c56d38a78b274bc1cf934b87b39651cb-822x0-00-65

Servicii externalizate

Top Factoring a optat pentru externalizare: servicii de printare, curierat, IT si anvelopare. In ceea ce priveste flota de masini, compania ia in calcul externalizarea in viitorul apropiat.

Top Factoring are peste 250 de angajati. Dintre acestia, 140-150 fac parte din departamentul de operatiuni. Ei asigura serviciile de colectare in zona amiabila. Exista un alt departament, field collection, care s-a infiintat in urma cu 6 ani, in 2010. In acest caz, angajatii negociaza fata in fata. Este o faza intermediara, aflata intre cea de colectare pe cale amiabila si faza executarii silite, de care se ocupa departamentul legal de executare. Field collection este un departament destul de costisitor. Angajatii au nevoie de mobilitate. De aceea, alaturi de telefon si laptop, compania trebuie sa asigure si masini.

Flota, datorita cresterii departamentului de field collection, depaseste in momentul de fata 50 de masini. Majoritatea masinilor sunt Dacia Logan pe GPL, dar in flota sunt si modele marca Ford – Focus si Mondeo. Tot de la CEO mai aflam ca masinile sunt amortizate in 4 ani din diferenta pretului benzzin-gaz. Tot la 4 ani, flota companiei se reinnoieste: „Masinile le schimbam din 4 in 4 ani. Pentru ca am mers pe leasing financiar nu am vrut sa ajungem sa cheltuim bani cu piese, am preferat sa le vindem si sa mai luam niste bani pe ele pentru a lua altele noi”, adauga managerul.

Catalin Neagu obisnuieste sa calatoreasca in tara cu masina. Pentru calatoriile scurte prin oras conduce un Fiat 500 in timp ce in rest conduce un BMW X5. Cand este cazul parcurgerii unor distante lungi, insa, prefera avionul. Pentru interviul in miscare, CEO-ul a ales un SUV Mercedes-Benz GLE.

Daca vreti sa mai aflati de ce firmele de recuperari isi doresc un cod de conduita, dar si evolutia detaliata a companiei Top Factoring, va invitam sa cititi articolul integral, marca Wall-Street.

 

Sursa: http://www.wall-street.ro

Foto: Razvan Baltaretu

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer