Masina Secolului 20 - Porsche 911 pe locul 5

Masina Secolului 20 – Porsche 911 pe locul 5

Car of the Century, sau Masina Secolului a fost un premiu international care s-a acordat in 1999 celui mai important si influent autoturism al secolului 20. Ne-am propus sa facem o trecere in revista a primelor cinci modelele nominalizate pentru premiul Masina Secolului, si vom incepe prin a discuta despre cea mai cunoscuta si luxoasa masina sport din ultima suta de ani – Porsche 911. Model, aflat acum la varsta de 52 de ani, a fost premiata cu locul 5 in cursa pentru masina secolului.

Acum 19 ani, in toamna lui 1996 o lista de 700 de masini a fost inaintata de catre comitetul de organizare al concursului Masina Secolului (Car Of The Century), lista fiind selectata de catre experti in automobilistica din recomandari facute de pasionati ai industriei auto. Pana in 1999 cele 700 de masini trecusera deja printr-un proces indelungat de selectie pentru a ramane doar 26, finalistii fiind anuntati la Salonul Auto de la Frankfurt.

Porsche 911 locul 5 - Masina Secolului

Porsche 911 – 1964

 

Porsche 911 – masina clasata pe locul 5 in competitie – a fost si este inima brandului german, o masina care inspira soferi de mai bine de jumatate de secol care a primit premii si a ridicat stacheta performantei si eficientei la un alt nivel pentru multe alte modele Porsche de-a lungul anilor. Printre aceste modele numaram si renumitele Cayenne sau Panamera care au imprumutat din stilul, traditia si filozofia lui 911 ajutandu-se astfel de prestigiul fratelui mai „mare” pentru a se distinge prin sportivitate in categoriile proprii.

Design-ul sportiv al autoturismului este considerat iconic de multi fani, fiind foarte usor de recunoscut in trafic. Silueta plata si alungita, contururile elegante, detaliile precise de design si farurile emblematice, toate sunt trasaturi specifice transpuse de la generatie la generatie facand din fiecare model Porsche 911 o intruchipare a progresului si a modernizarii, nu al schimbarii.

Faceti click pentru pictorialul complet – Porsche 911 si Porsche Carrera 4S

 

Ceea ce putini stiu este ca faimosul autoturism sport era stabilit sa fie lansat sub numele de Porsche 901, insa francezii de la Peugeot inregistrasera deja drepturile pentru toate numerele de trei cifre cu cifra zero in mijloc asociate automobilelor, si astfel s-a nascut faimosul 911. Pentru fiecare generatie de 911 Porsche atribuie un numar diferit doar in interiorul companiei in timp ce pentru public masinile sunt comercializate si promovate in continuare ca si Porsche 911. Cele 7 serii existente pana acum (911, 930, 964, 993, 996, 997, 991) au fost si sunt in continuare comercializate ca Porsche 911. Britanicii de la AUTOCAR au lansat la aniversarea a 50 de ani a modelului Porsche 911 un film dedicat celor 7 generatii pe care va invitam sa il urmariti mai jos.

Printre cele mai notabile imbunatatiri dintre generatii a fost in 1998 trecerea de la motoarele racite cu aer ale modelului 993 la motoarele racite cu apa odata cu lansarea lui 996, model al carei caroserie a fost de asemenea remodelata in proportii considerabile, castigand numeroase premii de design de-a lungul anilor. Se spune despre 996 ca a pastrat toate caracteristicile clasice ale lui 911 fiind in acelasi timp un autoturism complet nou.

In motorsport brandul Porsche a fost unul de succes castigand in principal curse pe distante mai lungi. Pana spre sfarsitul anilor ’60 producatorii germani s-au implicat in lumea curselor ca supplier de motoare de marimi relativ mici. Succesul a venit mai tarziu, cele mai notabile curse au fost Carrera Panamericana si Targa Florio, curse clasice al caror nume au fost folosite ulterior pentru denumirea unor modele Porsche.

Porsche 911 a fost inscris in curse inca de la inceputul carierei si a castigat pe aproape toate tipurile de circuit posibile. Aproape doua treimi din cele peste 30.000 de titluri castigate de Porsche pana in prezent au trecut sub centura modelului 911. Masina a fost si este starul multor circuite, incepand cu Raliul Monte Carlo, Raliul Paris Dakar, Targa Florio, cursa de 12 ore de la Sebring, cursele de 24 de ore la Daytona si Le Mans cat si numeroase alte campionate de raliu sau GT. Este greu sa ne imaginam o alta masina care sa aiba un palmares atat de variat si in acelasi timp un numar la fel de impresionant de curse ca si Porsche 911.

Porsche 917 si Steve McQueen - Sursa IMDB.com

Porsche 917 si Steve McQueen – Sursa IMDB.com

Probabil cel mai rasunator succes in racing a fost obtinut de Porsche 917, un veritabil bolid de curse capabil sa atinga 100km/h in 2.3 secunde cu o viteza maxima de 390km/h. In 1970 Porsche 917 a fost masina castigatoare a cursei de la Le Mans lucru care a transformat-o si intr-o vedeta a marilor ecrane datorita faimosului film din 1971 al lui Steve McQueen intitulat “Le Mans”.

Modelul 911 a obtinut numeroase premii in cei 52 de ani de pana acum. Cel mai prestigios a fost cu siguranta locul 5 in cadrul competitiei Masina Secolului, premiu obtinut in 1999. Alte premii:

Pe langa aspectul si liniile unici ale caroseriei, ce-a de a 5a masina a secolului s-a distins mereu si prin dezvoltari si avansuri in tehnologie. Multe din ideile si tehnologiile care au debutat pe una sau mai multe din generatiile Porsche 911 au fost dezvoltate pe pista de curse si au continuat sa imbunatateasca industria automobilistica de-a lungul anilor. De la bun inceput imaginea acestei masini s-a conturat in jurul principiului de performanta acomodandu-se usor pe o multitudine de circuite in jurul lumii si castigand nu doar curse ci si o reputatie puternica drept un invingator versatil.

Porsche 911 Carrera S - Source Muscledrive.net

Porsche 911 Carrera S – Source Muscledrive.net

Ramaneti aproape de noi cand vom discuta despre Volkswagen Beetle, masina care a castigat locul 4 in competitia Masina Secolului.

Sources:

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer