Instruirea soferilor, o investitie buna pentru companiile care detin flote auto

Instruirea soferilor, o investitie pe termen lung pentru companiile care detin o flota auto

Fie ca o companie detine propria flota auto, sau alege externalizarea acesteia, prin serviciile de leasing operational, care preiau intreaga responsabilitate a administrarii unei flote, incepand cu finantarea la achizitie si preluarea contabilitatii si incheind cu reparatiile si reinnoirea asigurarilor auto, unul dintre cele mai importante aspecte, despre care rar discutam, il reprezinta bunele practici la volan.

Orice companie pentru care mobilitatea joaca un rol important are nevoie nu doar de un management al flotei eficient, ci si de soferi bine pregatiti. Lor li se adreseaza, in primul rand, cursurile de conducere defensiva, pe care unele scoli specializate au inceput sa le organizeze in ultimii ani si care au rolul nu doar sa previna accidentele, dar si sa imbunatateasca atitudinea in trafic, sa reduca timpul petrecut in service sau costurile de exploatare si cheltuielile de asigurare auto.

Un accident pune in pericol siguranta soferilor, pietonilor dar si imaginea companiei. Soferul se afla in prima linie, reprezentand compania, si este prima linie de aparare impotriva unui eventual pericol.

Pana la astfel de cursuri, insa, am pregatit o lista cu cateva dintre greselile intalnite la volan, altele decat cele obisnuite, si cateva recomandari despre cum pot fi evitate.

Iata, asadar, ce pot face gresit soferii:

Pornesc aerul conditionat in timp ce circula cu viteza

Pornirea AC atunci cand circuli cu viteza mare poate distruge compresorul sistemului de climatizare. Un alt amanunt de care este bine sa tii cont: este recomandat sa pornesti aerul conditionat din cand in cand, chiar daca nu ai nevoie de el, pentru a permite freonului sa treaca prin instalatie.

Tureaza motorul in timpul pornirii la rece

Chiar daca nu toate motoarele au nevoie de un timp de incalzire, la plecarea de pe loc, daca temperaturile sunt scazute, nu forta motorul si nu accelera puternic in primii kilometri.

Folosesc luminile de ceata fara sa fie nevoie

Nu doar ca nu sunt necesare, daca nu este ceata, dar te alegi si cu puncte de penalizare.

Nu elibereaza pedala de ambreiaj, cand semaforul indica rosu

Daca tii in continuare piciorul pe pedala de ambreiaj, in timp ce astepti semnalul verde al semaforului, uzezi rulmentul si placa de ambreiaj.

Coboara pantele cu motorul oprit

Masinile nu sunt construite sa functioneze asa. Lasand “masina pe liber”, nu faci decat sa uzezi franele.

Forteaza volanul la maximum

Se intampla, de obicei, in timpul manevrelor de parcare, ceea ce poate duce la aparitia unor efecte nedorite, precum probleme la sistemul de servodirectie hidraulic si uzarea casetei de directie, care trebuie inlocuita.

Nu ajusteaza corect oglinzile retrovizoare

Iata ce trebuie sa faci, mai exact, pentru a anula unghiul mort.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer