Inovatie si performanta - Interviu cu Mihai Patrascu, CEO evoMAG

Inovatie si performanta – Interviu cu Mihai Patrascu, CEO evoMAG

Seria de interviuri marca Wall Street se continua cu marturisirile lui Mihai Patrascu, CEO evoMAG. Va invitam sa aflam impreuna cum a reusit antreprenorul sa puna bazele unei afaceri online.

 Primii pasi in comertul online

In anul 2000 nu existau retele de internet accesibile oriunde, asa ca Mihai Patrascu a avut o idee foarte buna ce l-a condus mult mai departe decat isi imagina. La varsta de doar 18 ani el a reusit sa stranga o retea de 50 de persoane pentru a beneficia de internet nu doar el, ci intreg blocul. ,,Am facut chestia aceasta si usor, usor, am facut o retea de 50 de oameni si asa am avut Internet. Asta m-a ajutat foarte mult sa inteleg filozofia oamenilor, sa inteleg cum sa le vand.”  In cele din urma, Mihai a ajuns la o retea formata din 250 de persoane.

37926_1024

In anul 3 de facultate, antreprenorul a pornit un business cu calculatoare impreuna cu un coleg de liceu. Cei doi vindeau si reparau calculatoare. Compania a crescut pana la aproximativ 30 de angajati, dar colegul sau s-a hotarat sa inchida afacerea. Din acel moment, Mihai Patrascu a continuat sa lucreze pe cont propriu sprijinit fiind de firmele carora le repara calculatoarele. ,,Pentru ca nu aveam bani sa imi fac un SRL, m-am dus la oamenii acestia, carora urma sa le repar calculatoarele, si le-am cerut 3 luni in avans. Mi-au dat banii, am infiintat compania si le-am reparat in continuare calculatoarele.”, ne povesteste CEO evoMAG.

Evolutia companiei evoMAG

Alegerea numelui companiei a avut la baza un mic experiment. Mihai a inceput sa foloseasca 3 nume diferite pe care a postat anunturi in fiecare dimineata de la ora 9 la 11 timp de doua saptamani. Astfel a reusit sa afle care dintre cele 3 au un impact mai puternic asupra clientilor, castigand evoMAG.

Compania s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, crescand cu 20-30%. Astfel, s-a creat nevoia unui parteneriat care sa asigure in continuare aceasta dezvoltare. evoMAG are cateva bunuri pe care le poate materializa, dar sunt in discutii cu diferite fonduri de investitii. Pe langa cele spuse, Mihai ia in calcul dezvoltarea unui parteneriat cu o companie din Bulgaria care va oferi servicii de testare inainte de a ridica produsul.

Valoarea pietei de eCommerce se ridica la 1,5 miliarde euro, iar evoMAG este pe locul 3-4 avand in vedere ca primii cinci jucatori detin 80-90% din piata. Profitul nu este mare in acest domeniu, spune Mihai, pentru ca necesita mereu investitii. Majoritatea cheltuielilor se indreapta spre platforma online, marketing si tehnologie.

37930_1024

 O noua abordarea

,,La inceputul anului viitor vom da drumul la un nou marketplace.” ne spune CEO evoMAG. El isi propune sa atraga primii mari jucatori ai pietei dintr-un anumit domeniu, iar compania se va concentra pe partea de IT&C care reprezinta 80% din cifra de afaceri. O data la trei ani, compania lanseaza un site nou. Cei de la evoMAG au deja desingnul refacut si urmeaza sa fie implementat lunile urmatoare. Site-ul va fi unul adaptiv pentru toate device-urile deoarece traficul pe mobil creste foarte mult.

Un alt business in care evoMAG isi doreste sa se implice este reprezentat de domeniul tehnologiei de magazin online. Avantajele sunt numeroase pe aceasta nisa: nu este nevoie de un deposit, nu are stocuri si nici marfa.

 Servicii externalizate

Compania a externalizat partea de marketing, cea de SEO si curieratul. Livrarea in Bucuresti se realizeaza cu propriile masini care sunt reinnoite o data la 3-4 ani. Vehiculele din flota curenta au fost achizitionate prin leasing financiar. In momentul respectiv parea cea mai buna alegere, diferentele dintre leasingul financiar si leasingul operational nefiind foarte bine conturate.

Mihai marturiseste ca a incercat leasingul operational, dar diferenta dintre cel operational si cel financiar era foarte mica in momentul in care el a luat in calcul aceasta optiune. In prezent, nu exclude varianta achizitionarii unei masini in leasing operational.

Pentru mai multe detalii despre gandurile de viitor ale companiei evoMAG si cum isi realizeaza campaniile de reduceri pentru Black Friday, va invitam sa cititi articolul integral, marca wall-street.

 

Sursa:  http://www.wall-street.ro

Sursa foto: Razvan Baltaretu

           

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer