Influenta dronelor in mediul logistic
De curand s-a creat un parteneriat intre Mercedes – Benz Vans si Matternet, companie a carui scop este acela de a ajuta oamenii de pretutindeni prin crearea de noi tehnologii. Cei doi si-au unit fortele pentru a crea o modalitate mai eficienta de livrare a bunurilor usoare. Asa a luat nastere prototipul Vision Van, un vehicul comercial aparte.
Cu ce se diferentiaza Vision Van de celelalte van-uri
In primul rand, acoperisul autovehiculului serveste drept loc de aterizare pentru noile drone M2 concepute de Matternet. Acestea sunt si ele la randul lor autonome si pot parcurge o distanta de 20 km cu o incarcatura de aproximativ 20 kg folosind doar o singura incarcare a bateriei.
Dronele sunt programate in asa fel incat interventia umana sa fie minima. Sunt capabile sa isi schimbe bateriile singure si detin date despre continutul si destinatia finala a coletului. Aceste date pot fi utilizate ca si o dovada a efectuarii livrarii, iar destinatarul este anuntat imediat ce coletul a ajuns la el.
Datorita dronelor atasate, livrarea pachetelor se realizeaza mult mai usor atunci cand traficul este congestionat sau drumul este greu accesibil pentru un autovehicul.
Inteligenta si accesabilitate
Vision Van este un autovehicul electric, cu un motor de 75 kW si o baterie modulara cu litiu. Este capabil sa transporte coletele pe o distanta cuprinsa intre 80-270 de km, in functie de optiunea aleasa. Aceasta marja a fost stabilita in urma unui studiu care arata ca vehiculele destinate livrarii calatoresc in medie 40 de km pe zi. Datorita scopului pentru care Vision Van a fost creat, cei de la Mercedes au ales ca viteza maxima pe care o poate atinge masina sa fie de 80 km/h, chiar daca van-ul poate ajunge pana la 120 km/h.
O alta parte interesanta a acestui concept este reprezentata de incarcarea si depozitarea pachetelor. Un pas important in cadrul lantului de aprovizionare are loc la centrul de distributie. Aici dimensiunile, greutatea, adresele de livrare si timpii de livrare a pachetelor sunt inregistrate automat de catre sistem. Pe baza acestor date, software-ul de control inteligent calculeaza planificarea traseului pentru vehicul si atribuirea pachetelor la rafturi.
Sistemul stabileste ulterior punctele de lansare si aterizare a dronelor si programeaza opriri pentru vehicul in mod corespunzator. Pe langa cele mentionate, sistemul este capabil sa analizeze spatiul aerian in asa fel incat dronele sa se afle mereu in siguranta in timpul zborurilor lor autonome.
Asadar, realizatorii acestui concept sunt constienti ca Vision Van suna ca un proiect demn de domeniul SF-ului, insa sunt increzatori ca autovehiculele cu tehnologie drona integrata pot fi utilizate imediat ce reglementarile vor permite acest lucru.
Noi asteptam cu nerabdare ca acest prototip de vehicul comercial sa fie lansat, iar in ritmul in care lucrurile evolueaza, nu va fi prea mare surprinderea sa vedem din ce in ce mai multe masini autonome sau semi-autonome pe strazile din intreaga lume.
Surse text:
Surse foto: