Fransiza - costurile daunelor si accidentelor - Leasing operational

Fransiza – reduci simplu costurile daunelor si accidentelor

Accidentele in general sunt o bataie de cap peste care multi ne-am dori sa trecem cu usurinta. Problema devine si mai apasatoare daca in accident a fost implicata masina de serviciu. Multe dintre accidentele in care sunt implicate masinile din flotele companiilor nu numai ca produc daune si pagube materiale ci ingreuneaza si activitatea companiei prin blocarea efectiva a unui autovehicul din flota. Aceste neplaceri pot genera costuri suplimentare si pierderi semnificative de profit.

Ce este fransiza?

Fransiza reprezinta partea din dauna ce urmeaza a fi suportata de catre cel asigurat. Ea apare in polita de asigurare si poate fi exprimata atat ca valoare fixa, cat si ca valoare relativa – procent din suma asigurata sau din dauna.


Aplicarea fransizei pentru CASCO

FransizaLeasin Operational 1 este un element nelipsit in majoritatea politelor de asigurare CASCO. Tot mai multe companii care detin parcuri auto incep sa utilizeze fransiza in managementul flotelor pentru avantajele aduse. Fransiza ajuta la responsabilizarea conducatorilor auto, iar costurile accidentelor sau daunelor scad considerabil. Conducatorii au inteles acest lucru si sunt din ce in ce mai mult interesati in alegerea acestui tip de asigurare.

Modalitatea de a utiliza fransiza difera de la o companie la alta, cea mai intalnita situatie fiind aceea in care prima fransiza este asumata in intregime de catre angajator, urmatoarea este impartita cu angajatul, iar ultima fransiza este platita de catre angajat. Nu multi angajatori au aceasta politica de co-responsabilizare a angajatilor, prin urmare daunele si accidentele se produc intr-un numar mai mare. Ca urmare, autovehiculul sta in service pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce produce o blocare a masinii si o incetinire a activitatii.

Cum se stabileste nivelul fransizei

In cele mai multe cazuri, nivelul fransizei se stabileste in functie de valoarea autovehiculului.  Acest lucru se datoreaza faptului ca in flote se gasesc, de obicei, masini de diferite tipuri, inclusiv masini premium, dar si masini din clasele mici. Pentru clasele mai mici, valoarea fransizei este cuprinsa intre 100-200 de euro.

Pe langa valoarea masinii, fransiza este calculata si in functie de companie. Pe piata exista companii cu un grad mai ridicat de risc in ceea ce priveste daunele si accidentele, avand o utilizare a autovehiculelor mai intensa si un kilometraj mai ridicat. In acelasi timp sunt si companii care isi folosesc masinile in zone mai putin aglomerate, riscul de daunalitate fiind mai redus.

Tinand cont de aceste criterii se alege tipul potrivit de contract cu fransiza, cat si valoarea acesteia tinand cont de costurile totale cat si costurile care ar putea aparea pe parcurs.

Fransiza in serviciul de leasing operationalLeasing Operational3

Fransiza este inclusa in pachetul de leasing operational. Ea reprezinta singura taxa ce poate aparea in plus alaturi de rata lunara platita pentru serviciu.Ea mai poate reprezenta un factor care ii determina pe soferi sa fie mai prudenti la volan.

Pentru mai multe detalii legate de modalitatile de eficientizare a costurilor cu daunele si accidentele puteti afla din articolul publicat in revista Flote Auto, Nr. 27 din data de 15 August, 2016 sau online pe site-ul http://floteauto.ro/.

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer