Fila de inceput…
Asa cum deja stiti, echipa MindsHub este formata din studenti, majoritatea sub 25 de ani. Sa facem un exercitiu de imaginatie; gandeste-te ca esti un tanar aspirant al unei vieti de succes, o viata in care nu concepi sa nu ajungi pe coperta revistei Forbes, sau compania ta sa fie listata cel putin pe locul 499 in Fortune 500. Am I dreamy? Poate ca da, dar daca nu ne lasam sa aspiram la lucruri marete, ca viitori antreprenori sau studenti ai unei comunitati de elita ca cea pe care MindsHub incearca sa o formeze, cum altfel ajungem macar acolo unde PUTEM sa fim?
Si revenind la exercitiul nostru, ne-am imaginat deja acolo unde VREM sa fim, dar ca sa ajungem unde PUTEM, cativa pasi sunt necesari. Cum ar fi, sa ne inconjuram de oameni care deja sunt propulsati pe aceasta cale, persoane din business, modele de succes, lideri ai comunitatii locale. Vi se pare un drum bun de inceput, asa-i? Ei bine si mie.
Astfel, MindsHub a ajuns sa fie prezent la un eveniment select dar “calduros”, gazduit de Autonom, companie partenera si un important pilon in promovarea si schimbarea educatiei din Romania, impreuna cu BCR Pensii, alt partener de-al nostru prin BCR, care face minuni pe calea educatiei financiare.
Asa ca mai jos puteti avea parte de putin din multul cu care am plecat, entuziasmati nu de multimea cartilor de vizita, ci de confirmarea ca MindsHub este pe drumul cel bun; ca are puterea sa devina ceea ce se VREA a fi si nu doar ce POATE. Enjoy!
Ilinca Paun este in prezent Managing Partner la Colliers International Romania, membru in Bord si Profesor Expert la The Entrepreneurship Academy, profesor de Sales Psychology la Universitatea Alternativa, speaker, expeditor, mama a 3 copii, should I tell you more?
Ilinca Paun ne-a vorbit despre “Ce mai e nou in ceea ce priveste spatiile de birouri.” intr-un context mult mai amplu, cel al diferentei intre generatia X vs generatia Y.
Un impas aduce schimbarea de paradigma. Te ajuta asta sa schimbi mediul fizic al spatiului in care lucrezi? Studiile arata ca da! ”Comportamentul nostru depinde foarte mult de mediul fizic.”
“Generatia X fata de generatia Y. Li s-a modificat modul in care se uita la job. “
De ce muncesc?
- Millennials: cauta o misiune, un drive, a higher purpose, ceva deasupra mercantilitatii si rutinei vietii normale, apoi bani, mediu de lucru frumos.
- Dinozaurii: cauta promovare, bani, mediu de lucru frumos si la sfarsit cauta si un scop. Cautam siguranta si stabilitate, zice Ilinca Paun.
Cat despre millennials, spune: “Formeaza triburi si comunitati in jurul unor lideri informali, al unor mentori sau coach, aparute ca elemente noi. Nu cauta stabilitate, ci elemente spontane, job rotation de exemplu.” Vorbeste mai apoi de ambient si spune ca noi, generatia Y, cautam: “Spatii accesibile, eliminarea completa a ideii de executive floor. Nu ar trebui sa mai existe asa ceva, trebuie sa invatam ca ce scrie pe cartea mea de vizita/salariu etc. este complet irelevant in fata judecatii oamenilor mei si ca ei ma vor judeca dupa ce stiu, ce spun si ce exemplu le dau, nu dupa cum ma numesc sau cate zerouri are contul meu in banca. Oamenii mai cred ca tinerii cumpara autoritate…Schimbarea e insa majora, rapida si accelerata.” Voi cum simtiti? Is this true?
Pana gasiti un raspuns la intrebarea mea, va las cu un video pe care Ilinca Paun ni l-a recomandat tutror: World’sGreenestOfficeBuilding:TheEdge
Dan Stefan impreuna cu fratele sau Marius Stefan sunt fondatorii Autonom. Azi cresc o companie de mobilitate, care pentru 3 ani la rand a luat titlul de Best Employer.
Dan Stefan a discutat despre oamenii din compania Autonom; “De ce sunt oamenii nostri atat de engaged?”. Cateva informatii din ultimul studiul global referitor la engagement, ”USA 33% engagement fata de locul de munca, relatii tranzactionale, nu sunt motivati, nu se identifica decat pur contractual. Nivel global, 13%, in scadere. In Autonom procentul este insa de 86%”.
Se discuta apoi despre autonomie in ceea ce priveste masina viitorului: ”Sa ne imaginam masina ca un activ. 95% din timp masinile stau. Restul de 5% nu e rulaj optim, se sta in trafic, se cauta locuri de parcare, e cate o persoana in masina, optimul e 1-2% pentru un activ care nu e tocmai ieftin.” Asta ne duce in discutia despre car sharing, despre care vom scrie poate un articol separat 🙂
Tot sistemul acesta de management pe care il folosim, axat pe eficienta, este oare el cel mai bun? …”de unde vine creativitatea, inovatia? Vin mai degraba din a lasa o mica parte din timp pentru altceva…look at google. ”Modele descentralizate puse in lumina, bazate pe autonomie. Autonomia e o nevoie profund umana. Asa se explica succesul acestei companii care are la baza o actiune obisnuita, de a inchiria masini. Pe website-ul Autonom scrie asa: Succesul pentru noi este dat de multumirea clientilor si de evolutia colegilor. Cresterea afacerii, profitabilitatea si stabilitatea financiara sunt toate consecinte firesti.
Adrian Florea, managing partner la Trend Consult, a vorbit de cultura organizationala, de climat si de o bucla, despre care aflati mai jos. “Cultura unei organizatii: cum se face pe la noi? Asta este cea mai simpla definitie a culturii unei organizatii.” Exemplul pe care il da se poate vedea cel mai bine in videoul de aici. Vedeti modelul? Ce parere aveti despre ce se intampla acolo?
Bucla – Comportament, Norma, Mediu
”Norma este o consecinta. Daca apare liderul, normalul s-a schimbat. Nu o poti schimba pentru ca vrei, multi manageri incearca sa isi convinga oamenii sa isi schimbe norma prin reguli, prin decizii. NEVER, nu functioneaza.”
”Care este diferenta intre cultura si climat? Climatul este o suma de perceptii si emotii, percep sala asta ca fiind foarte mare, deci ma simt nesigur sa vorbesc. Prin urmare intr-o organizatie cu climat placut, creste…engagementul! Ceea ce determina performanta organizatiei nu e climatul, e cultura. O cultura sanatoasa genereaza performanta economica. Combinatia dintre cele doua e idealul. Elementele sunt foarte actuale, de introducere a unor concepte psihologice in conducerea afacerii, am ajuns sa vorbim despre human behavior, nu de human capital.”
Incheie printr-o fraza promitatoare! ”Organizatia viitorului este cea care intelege ca este normal pentru oameni sa repete un comportament pe care il gasesc intr-un mediu gata facut si e normal sa inteleaga, ca ceea ce conteaza cu adevarat, mai degraba decat un climat placut, este un set de norme sanatoase care te duc spre performanta.”
Radu Craciun, este in prezent CEO al BCR Pensii, avand o experienta de peste doua decenii in pietele financiare, a vorbit despre capital si resursa umana. Mai multe din ideile si analizele lui Radu Craciun aflati pe raducraciun.ro.
“Invocarea constanta a trecutului pentru anticipare a viitorul….este o naivitate. Practic schimbarile de structura, deciziile luate la nivel economic, fac ca viitorul sa fie o mare necunoscuta, iar trecutul sa nu ne serveasca deloc la ce se va intampla in viitor. La facultate nu te invata asa. Se vorbeste de cicluri, de “repetarea istoriei”, “repetarea greselilor”, look back when you want to predict the future. “Unii se asteapta ca Romania sa urmeze aceeasi evolutie a tarilor dezvoltate, aceeasi acumulare graduala de capital…etc. Romania daca vrea sa fie o tara prospera trebuie sa gaseasca o alta cale. Problema noastra se reduce la :capital si forta de munca…Capitalul romanesc este sublim, nu lipseste cu desavarsire, dar este putin. “Care este cea mai de succes la nivel global, firma romaneasca? Raspuns din sala: Bitdefender- “firma de IT, nu e intensiva ca si capital, nu e o inamplare ca e cea mai de succes. Alta firma de succes, Dedeman, are o amprenta regionala. Firmele romanesti de mare succes nu vor fi firme care sa aiba nevoie de mult capital”.
Se discuta apoi despre capitolul resursa umana, “dpdv al capitalului uman, avem o problema atat cantitativa cat si calitativa. Romania nu va fi niciodata Germania sau Olanda, ci mai degraba la fel de frumoasa si prospera ca Italia, dar avand si punctele slabe ale acestei tari”.
“Esecul major al tuturor politicilor pe care Romania le-a facut, este diferenta dintre est si vest; discrepanta dezvoltarii economice. Calea in ceea ce priveste factorul de munca insa, este conturata astfel: Angajatii trebuie sa fie accesati, instruiti si motivati.”
Inchei printr-o problema pe care ne-a aruncat-o tuturor: “Sa renuntam la legenda romanilor ieftini. Romania nu va mai putea concura cu alte tari pe baza fortei de munca calificate dar “ieftine”. Ca sa fie retinuti si sa nu plece, vor trebui sa fie bine platiti! Faceti planuri de business cu ideea unei forte de munca scumpe.“
Incheiere. Concluzii
Articol realizat de Ana Maria Popa din echipa MindsHub