Cum sa eficientizezi costurile si procesele intr-o companie mica. Cinci strategii care dau roade
O strategie inteligenta de eficientizarea a costurilor te va ajuta in dezvoltarea businessului si in degrevarea personalului suprasolicitat.
Orice proces poate fi eficientizat, pentru a consuma mai putin timp si mai putine resurse financiare. Desi adesea eficientizarea sau taierea costurilor este perceputa drept o scadere a calitatii serviciilor, in realitate, insa, atata vreme cat sunt puse in aplicare strategiile potrivite tipului de business, taierea costurilor nu inseamna decat mai multa eficienta sau o abordare noua pentru anumite procese. Iata cum poti taia costurile si cum poti eficientiza procesele in asa fel incat activitatea si serviciile pe care le oferi sa nu fie afectate
Externalizeaza procese care incarca in mod inutil angajatii
Unele procese necesare intr-o companie sunt pur si simplu laborioase si duc la irosirea resurselor pe termen lung, iar anagajtii sunt blocati in proceduri repetitive. Unul dintre aceste procese este managerierea autovehiculelor pe care le folosesc angajatii companiei.
Cu ajutorul leasingului operational, te folosesti de autovehiculele de care ai nevoie fara sa mai incarci unul dintre angajati cu indatoriri legate de managerierea lor. Principiul e foarte simplu – te folosesti de autovehicul, insa nu mai trebuie sa te preocupi cu privire la impozite, RCA, vizite la service, iar in cazul in care masina sufera vreo defectiune, primesti in schimb alta pana la repararea ei. De altfel, cheltuielile cu leasingul operational sunt deductibile integral. Folosind acest calculator de rate poti vedea si care este costul lunar pentru o anumita masina.
Alte procese care pot fi externalizate sunt cele de salarizare, contabilitate, sau cele care tin de marketing. In locul unor departamente interne voluminoase, este mai avantajos si mai eficient sa lucrezi cu firme specializate in aceste servicii.
Foloseste-te de tehnologie si investeste in ea
Daca iti doresti eficienta, prima regula este sa folosesti toate instrumentele pe care le ai la dispozitie, pentru a automatiza unele procese. Acest lucru presupune folosirea unor solutii tehnice care sa permita anumite actiuni automatizate.
In fiecare zi apar noi si noi solutii tehnice sub forma unor aplicatii menite sa ajute un business in efectuarea mai rapida a unor procese, iar ele te pot ajuta enorm nu doar in a face mai repede anumite actiuni, ci si in a le face mai bine. Documenteaza-te cu privire la aplicatiile care te pot ajuta in businessul tau, vei descoperi o multime de astfel de instrumente extrem de utile.
Fa o analiza atenta a clientilor, a incasarilor si a timpului investit pentru fiecare
Daca ai constatat un dezechilibru in ceea ce priveste incasarile si resursele investite, o analiza foarte atenta a clientilor, a contractelor si a timpului investit in onorarea cerintelor din contract te poate ajuta fie sa renunti la unii clienti, fie sa renegociezi contractele cu ei, fie doar ca lectie pentru a selecta mai bine clientii viitori.
Tot ce trebuie sa faci este sa documentezi timpul investit de fiecare departament, resursele financiare investite si incasarile per client, pentru a vedea daca este sau nu un client profitabil. Este mai eficient sa ai cativa clienti echitabili decat un portofoliu cu o multime de clienti in care investeti multe resurse fara sa ai parte de un castig real.
Foloseste barterele pentru serviciile de care ai nevoie
Oricand ai nevoie de anumite servicii, ia in calcul prima data barterul. Este de departe unul dintre cele mai avantajoase moduri de a avea parte de servicii la costuri mici. Poti lua in calcul un barter pentru aproape orice tip de serviciu.
Desigur, depinde foarte mult si de tipul de business pe care il ai, insa, in general, poti negocia un astfel de contract indiferent de tipul afacerii.
Lucreaza cu freelanceri in loc sa cresti numarul personalului
Acolo unde ai posibilitatea, este mereu recomandat sa colaborezi cu freelanceri in locul unui angajat full-time. Este mai avantajos din punct de vedere financiar, dar si calitatea sau timpul de executie ar putea fi mai bune, deoarece exista un contract intre parti, contract care contine o data limita pentru proiect. In mod special pentru proiecte one-time, freelancerii sunt mereu o solutie de luat in calcul.
Ai pus pana acum in aplicare vreuna dintre aceste strategii? Care ti se pare cea mai eficienta?
Sursa foto: Shutterstock