Din secretele antreprenoriatului. Ce instrumente iti sunt utile cand infiintezi un start-up
Un start-up reprezinta o provocare continua. Resursele umane si financiare sunt reduse la inceput de drum, asa ca orice solutie de simplificare a proceselor este binevenita.
Anul 2017 este anul start-up-urilor, arata un studiu realizat de Business Teorema, o companie specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene. Uniunea Europeana, dar si guvernul ii sprijina pe antreprenorii aflati la inceput de drum prin diverse modalitati de finantare. Odata obtinuti banii, insa, este nevoie si de o strategie coerenta de eficientizare a activitatii prin utilizarea minimului de resurse financiare si umane. Iata cateva instrumente utile pentru infiintarea unui start-up:
Poti eficientiza administrarea flotei auto si poti avea la dispozitie masinile necesare oricand cu ajutorul leasingului operational
Indiferent de specificul businessului, o afacere tot are nevoie de cel putin o masina. Dupa achizitionarea masinii, intra in joc alte responsabilitati – acte, RCA, revizii, reparatii in cazul unui accident etc. Tocmai de aceea leasingul operational este de ajutor companiilor care sunt la inceput de drum si nu numai. Prin acest serviciu ai la dispozitie o masina fara sa te mai preocupi de celelalte aspecte care tin de detinerea unui autoturism. Nu mai platesti impozite sau RCA si nu te confrunti cu stagnari in cazul unei defectiuni/accident, pentru ca firma de leasing iti pune la dispozitie alta masina pe durata reparatiilor.
Poti afla valoarea ratei cu ajutorul acestui calculator online, care iti permite sa selectezi marca modelul de masina dorit, durata contractului, cat si rulajul anual inclus, si la final sa afli cat vei plati lunar pentru a utiliza aceasta masina. Leasingul operational este util unui start-up, pentru ca implica si putina birocratie, factura va cuprinde toate serviciile si nu vei avea nevoie de un dosar intreg de hartii ce tin de administrarea masinii. In plus, cheltuielile sunt deductibile integral.
Un soft de facturare poate degreva angajatii de niste sarcini laborioase si consumatoare de timp
Un start-up functioneaza cel mai des cu minimum de resurse umane necesare si, in general, angajatii sunt dedicati activitatii propriu zise a companiei. Un soft de facturare este extrem de util in acest caz, dar chiar si in cazul unei companii mai mari. Aceste softuri aplica in mod automat si schimbarile de legislatie care se produc si implica foarte putin efort din partea utilizatorului, putand fi folosite chiar si de persoane care nu au cunostinte din domeniul financiar. Sunt extrem de utile unui start-up, pentru ca degreveaza persoana insarcinatata cu aceste activitati.
Programele de salarizare si de administrare a personalului sunt foarte utile si pot inlocui un angajat din HR
Cand infiintezi un start-up, una dintre cele mai mari provocari este sa te familiarizezi cu aspectele care tin de administrarea resurselor umane, a dosarelor angajatilor sau a salarizarii. Programele de salarizare si administrare de personal pot fi foarte utile in acest sens si pot inlocui pe deplin un angajat din HR. Exista mai multe softuri de acest tip pe piata si majoritatea au incluse modificari automate cand intervin schimbari in legislatie. Este un domeniu in care intervin foarte des schimbari, iar amenzile de la ITM nu sunt deloc de neglijat, asa ca un program de acest tip poate fi de mare ajutor. Procesele sunt eficientizate in felul acesta si se economiseste foarte mult timp.
Aceste instrumente sunt utile in orice fel de companie, indiferent de dimensiunile ei, insa in cazul unui start-up utilizarea lor cantareste si mai mult, pentru ca ele ajuta la economisirea celei mai importante resurse pentru un start-up – timpul.
Sursa foto: Shuttertsock