Cutia de viteze automata - avantajele condusului fara ambreiaj

Cutia de viteze automata – avantajele condusului fara ambreiaj

Avansul tehnologic reprezinta o consecinta fireasca a trecerii timpului. Industria autovehiculelor continua sa evolueze in mod considerabil, si se pare ca asistam la o noua revolutie in mobilitate. Una din inovatiile majore din trecut care inca isi face loc prin piete mai vechi este cutia de viteze automata. Masinile cu transmisie automata au castigat teren si au ajuns chiar sa predomine in unele teritorii. In SUA, spre exemplu, in luna August 2013 sub 4% din masinile vandute au avut cutie automata, numar in continua scadere. In Romania si Europa soferii raman fideli cutiei manuale de viteze. Peste 80% din masinile vandute aici au transmisie manuala, insa tot mai multi descopera avantajele condusului fara ambreiaj.

Iata mai jos ce avantaje si dezavantaje prezinta cutia automata pe care va recomandam sa le aveti in vedere la momentul unei achizitii sau inchirieri auto.

Avantajele cutiei automate

Economii pe termen lung

Poate parea surprinzator, dar o masina cu transmisie automata poate genera costuri mai mici de intretinere si rulare, deloc neglijabile in timp. Cum e posibil? Ei bine, la masinile clasice, kit-ul de ambreiaj trebuie schimbat periodic, mai ales daca obisnuim sa conducem in orase aglomerate, iar operatiunea aceasta nu este tocmai ieftina. Or, in lipsa acestui kit, schimbul nu se mai impune, iar la un rulaj de sute de mii de kilometri, bifam o economie substantiala!

Consum redus de carburant

Pana nu demult, cutiile automate de viteze cantareau circa 50 kg, ceea ce ingreuna caroseria si crestea consumul de combustibil. Modelele recente au rezolvat insa acest neajuns: nu doar ca au transmisii mai usoare, ci si mai performante, asigurand o turatie optima si, implicit, un consum scazut de carburant si mai putine noxe. In plus, chiar si cele mai vechi modele automate au functia kick-down, care reduce viteza masinii intr-o treapta inferioara, atunci cand soferul doreste sa intre in depasire.

Performanta sporita

Deja numeroase branduri auto celebre au renuntat la transmisia manuala, cea automata parand sa devina o tendinta globala in industrie, mai ales pentru modelele cu motoare puternice. Motivul? In timp, cutiei automate de viteze i s-au adus imbunatatiri majore: a devenit mai rezistenta, acum, treptele se schimba mai rapid, iar randamentul este controlat electronic – asadar, transmisia automata rezulta a fi mai performanta decat cea manuala.

Experienta confortabila la condus

Cine nu ar vrea sa scape de efortul de a apasa constant pe pedala ambreiajului, mai ales in conditii de trafic intens, cand atentia si energia soferului sunt oricum suprasolicitate? Ei bine, o cutie automata de viteze ne scapa de actionarea repetitiva si obositoare a ambreiajului si ne permite sa ne concentram atentia asupra reperelor cu adevarat importante din trafic, pentru o experienta mai sigura si mai placuta la volan.

Calitatile mai sus mentionate fac ca masinile cu transmisie automata sa fie mai usor de folosit, inclusiv de catre cei cu probleme la picioare. In plus, soferul are la dispozitie pana la 10 viteze, urcarea in rampa este mai facila si nici nu se mai opreste motorul.

In ceea ce priveste dezavantajele cutiilor automate de viteze, trebuie mentionate:

  • costurile mai mari de intretinere, schimbul de ulei si inlocuirea filtrelor fiind mai scumpe decat in cazul modelelor cu transmisie manuala.
  • masinile automate cu padele la volan pot reactiona mai lent decat cele manuale. Asa ca, daca sunteti genul de sofer nerabdator, nu vi le recomandam. Pe de alta parte, poate asta este exact ce va trebuie pentru a va potoli impulsivitatea si evita posibile accidente din imprudenta.

Adevar sau mit?

Umbla vorba ca masinile cu transmisie automata ar fi mai putin fiabile decat cele clasice. Adevarul este insa ca nu tipul cutiei de viteze determina fiabilitatea masinii, ci calitatea si regularitatea lucrarilor de intretinere, dar si stilul de condus. Asadar, daca respectam programul de revizii periodice si conducem masina cu grija, ne vom bucura din plin de beneficiile transmisiei automate.

Nici pretul de achizitie nu mai este un factor major de diferentiere: spre deosebire de acum cativa ani, cand masinile cu transmisie automata erau mult mai scumpe, in prezent, acelasi model auto are preturi similare pentru unitatile cu cutie de viteze automata, respectiv manuala.

In loc de concluzie, o provocare

Inovatii apar constant si, de vreme ce ne fac viata mai usoara, de ce sa nu le imbratisam? Flota Autonom include masini cu ambele tipuri de cutie de viteze, manuala si automata. Poate data viitoare cand inchiriati o masina si sunteti tentati sa mergeti pe varianta conventionala, incercati si varianta moderna, automata.

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer