Cum putem preveni accidentele prin propriul comportament la volan
Conducerea Preventiva este, dupa cum ii spune si numele, un comportament rutier care ajuta la prevenirea accidentelor. Termenul de conducere preventiva a fost preluat si transformat in curs cu predare in anii 1960 datorita unor informatii furnizate de soferi profesionisti. Numeroase cursuri de conducere preventiva sunt disponibile publicului si, conform Institutului National de Statistica, scad probabilitatea implicarii participantilor in accidente rutiere.
Din 2001 pana in 2011, pe parcursul a doar 10 ani, in Romania au avut loc 9290 de accidente soldate cu 8768 raniti grav si 2018 morti.
Abilitatile de conducere preventiva fac un sofer mai bun, mai responsabil pentru propria masina, si pot fi dobandite de oricine. La baza conducerii preventive sta soferul: cunostintele teoretice si judecata acestuia. Foarte importante sunt si vigilenta, prevederea, judecata si indemanarea.
Prin exersarea conducerii preventive un sofer invata sa evite producerea unui accident anticipand situatiile periculoase, evitand actiunile incorecte ale partenerilor de trafic si adaptandu-se la conditiile externe (atmosferice, de vizibilitate, de drum si de intensitate a traficului).
Prin respectarea unor principii simple, riscurile aparute in timpul condusului sunt reduse chiar si in conditii de vreme rea. Aceste principii se bazeaza pe anticiparea greselilor celorlalti participanti la trafic.
- Tinteste sus – indreapta-ti privirea in fata. Acest lucru te mentine alert, fiind concentrat pe ceea se intampla in fata ta devii constient rapid de obstacolele sau accidentele din fata ta, eviti coliziunile si ii avertizezi pe cei din spatele tau prin franare.
- Vezi imaginea de ansamblu – fii mereu atent la comportamentul colegilor de trafic. Cat sunt de aproape de tine? Se comporta haotic? Aceste lucru iti vor permite sa anticipezi greselile altor soferi si sa te pozitionezi in trafic corespunzator.
- Fii mereu in alerta – principiul de fata cere soferilor preventivi sa fie mai atenti la conditiile externe si la mediul inconjurator. Acest lucru te face mereu constient de conditiile de trafic, de comportamentul celorlalti si de conditiile de drum.
- Lasa-ti o cale de scapare – evita sa fii inconjurat in trafic, alege benzile exterioare ale drumului si asigura-te ca ai mereu o portita de iesire din toate situatiile.
- Asigura-te ca esti vazut de ceilalti – invata cum sa folosesti semnalele luminoase si claxonul pentru a atrage atentia celorlalti si evita sa te afli in punctul lor mort, daca tu nu le vezi oglinzile, nici ei nu te vad pe tine.
Pentru un bun comportament in trafic nu este nevoie de un efort extraordinar. Atentia la colegii de trafic te ajuta sa reactionezi rapid la orice surpriza neasteptata. Incheiem cu o lista de sfaturi care pot parea banale, dar ignorate devin usor cele mai mari cauze ale accidentelor rutiere:
- fii atent la toate regulile din trafic, actiuni evazive pot fi necesare in orice moment.
- urmareste traficul din jurul tau, nu doar pe cel din fata.
- asigura-te ca ai vizibilitate buna tot timpul, asta nu se rezuma doar la a ii vedea pe ceilalti, ci si la a te face la randul tau vazut.
- condu la viteza cu care conduc si ceilalti – nu doar vitezele prea mari pot fi periculoase, o viteza prea mica poate cauza blocaje. Verifica periodic vitezometrul pentru a te incadra in limitele legale.
- fa pauze regulate de odihna chiar daca nu te simti obosit, e recomandat sa nu conduci niciodata mai multe ore decat muncesti intr-o zi normala.
Resurse de informare:
Profitam de ocazie pentru a saluta o initiativa frumoasa pusa la dispozitie de Ford, soferilor incepatori. Ford Driving Skills For Life (DSFL) este un program avansat de instruire in siguranta condusului pentru soferii tineri.
Gasiti aici 11 clipuri educationale create de cei de la Ford Driving Skills For Life pentru a va imbunatati abilitatile de condus.
Sursele articolului:
http://www.legislatierutiera.ro/cursuri-legislatie/conducere-preventiva.html
http://www.circulatiarutiera.ro/pregatire-examen/cursuri-legislatia-rutiera/7ro.htm