6 Sfaturi tehnice pentru a conduce in siguranta iarna

6 Sfaturi tehnice pentru a conduce in siguranta iarna

Iarna si-a intrat deja in drepturi, iar dintre toate anotimpurile, acesta ridica cele mai multe probleme pentru soferi si autovehicule. In aceste conditii, pentru o buna desfasurare a traficului, soferii trebuie sa isi adapteze stilul de condus, insa acest lucru nu este suficient. Este necesara o atentie sporita asupra intretinerii vehiculului. Condusul pe timp de iarna solicita destul de mult atat autoturismul cat si abilitatile dumneavoastra de a conduce. Prin urmare, asigurati-va ca sunteti pregatiti din timp pentru conditiilele de iarna.

Anvelopele potrivite

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere pe timpul iernii este reprezentat de anvelope. Piata ofera game multiple de anvelope de iarna si chiar „all season”. Daca optati pentru cele „all season” trebuie sa va asigurati ca nu sunt prea uzate, deoarece isi pierd usor aderenta pe portiunile de drum acoperite cu gheata.

Daca va doriti sa fiti cat mai bine pregatiti, anvelopele special pentru iarna dau cele mai bune rezultate. Acestea se pot schimba usor, pe aceleasi jante ca si cele de vara, dar indicat este sa aveti „roti de iarna”, incluzand si jantele.

Iarna

Verificarea presiunii anvelopelor este importanta tot anul, dar cu precadere in sezonul rece. Daca anvelopele au presiunea corespunzatoare, acestea vor oferi o aderenta mai buna. Adancimea profilului este esentiala pentru a circula in conditii de siguranta – minim 4 mm pentru sezonul de iarna. In caz contrar, lamelele destinate aderentei pe zapada nu vor fi eficiente sau vor avea randament minim.

Pentru acele portiuni mai dificile de drum, sau pentru situatiile in care deszapezirea nu a fost facuta corespunzator puteti folosi lanturile de iarna. Atentie, insa, deoarece lanturile folosite pe asfalt pot afecta directia, amortizoarele si anvelopele autoturismului dvs.

Antigelul

Este indicat sa pastrati lichidul de racire la un nivel adecvat deoarece acesta protejeaza instalatiile autovehiculului impotriva inghetului si a coroziunii. Antigelul trebuie schimbat periodic, fiind recomandata utilizarea unuia care nu contine silicati in cazul in care autoturismul prezinta radiator de racire din aluminiu.

Concetratia trebuie sa fie adecvata temperaturilor exterioare a zonei in care utilizati vehiculul – in sensul acesta va recomandam un test de concentratie intr-un service autorizat RAR.

Cand completati, atentie la culoarea antigelului folosit:

– albastru, galben, verde se pot amesteca

– roz/ rosu (G12), violet (G13) nu se pot mixa

Bateria

Pe timpul iernii, bateria este mult mai solicitata decat in sezonul cald, iar puterea ei poate sa scada cu pana la 50%. Chiar daca folositi un ulei de motor de buna calitate, vascozitatea lui este mai mare cand e frig, ceea ce inseamna ca motorul porneste mai greu, punand presiune pe baterie.

Pentru evitarea problemelor, bateria trebuie menajata in sezonul rece, ceea ce inseamna ca nu este indicata pornirea simultana a instalatiei audio, aerotermei la putere maxima, luminilor si a stergatoarelor.

Atunci cand temperatura scade mai jos de -8 grade Celsius, este indicat sa aprindeti luminile autovehicolului pentru cateva minute, timp in care bateria se poate incalzi inainte de a actiona demarorul si sa conectati contactul de doua ori inaintea pornirii pentru a preincalzi bujiile.

Combustibilul adecvat

Pentru autoturismele pe benzina nu sunt foarte multe optiuni cand vine vorba de alegerea combustibilului potrivit pe timp de iarna, maxim se pot folosi aditivi anti-inghet pentru a proteja motorul.

Fuel Pump

In schimb, pentru motoarele diesel este recomandata folosirea motorinei de iarna care imbunatateste puterea motorului si il ajuta sa porneasca mai repede.

In conditiile unor temperaturi negative este indicat sa folosim motorina superior aditivata – pornirea si rulajul se vor imbunatati, in timp ce consumul ar putea inregistra usoare cresteri.

Accesorii

Manerele autovehiculului, incuietorile, broastele, geamurile electrice si stergatoarele, toate aceste accesorii pot deveni o problema in timpul iernii. In cazul in care folositi cheia pentru a descuia masina, un ajutor la indemana este sa pulverizati spray pentru gresat yale.

Este necesara o atentie sporita asupra geamurilor laterale cu macara electrica. Gheata depusa pe ele le poate bloca, ceea ce insemna ca nu trebuie sa insistati in a le deschide. Cel mai bine este sa porniti climatizarea si sa asteptati pana cand in masina se creaza o temperatura pozitiva.

Iarna

credit: Ionut Neag

Iarna, stergatoarele inghetate prezinta un pericol pentru motorul electric al mecanismului care sta in tensiune pana cand acestea realizeaza miscarea lor obisnuita. Inainte de a fi pornite, trebuie sa va asigurati ca nu sunt inghetate si sunt libere sa se miste pe parbriz. Inlocuirea stergatoarelor uzate, curatarea ghetii de pe lamele de cauciuc si administrarea unui lichi de parbriz de buna calitate sunt actiuni esentiale pentru o vizibilitate mai buna.

Pentru a proteja parbrizul si stergatoarele, poate fi utilizata o metoda mai putin invaziva- folosirea solutiilor anti-inghet pulverizante.

Materiale utile

Nu se stie cand puteti ramane inzapeziti sau cand poate sa apara o defectiune tehnica a autoturismului, de aceea masina dumneavoastra trebuie sa fie echipata cu cel putin urmatoarele obiecte: o lanterna, o racleta, un triunghi reflectorizant, o lopata, lanturi de zapada, daca este necesar, si un saculet cu nisip.

In cazul in care plecati in calatorii, pentru a fi pregatiti in eventualitatea inzapezirii, este indicat sa aveti rezervorul alimentat cu plin, o patura, apa potabila si incarcatorul adaptat la priza masinii pentru telefonul mobil.

 

Surse text:

Pregatirea masinii pentru iarna

Sfaturi utile pentru a conduce in siguranta iarna

Soferi pe timp de iarna

Cover photo:

Ionut Neag

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer