Noul concept Pop.Up – masina zburatoare a viitorului
Multe metropole sunt afectate de ambuteiaje, iar producatorii auto cauta alternative practice, sigure si rapide pentru transportul de persoane. O posibila solutie o reprezinta masinile zburatoare. SF? Nicidecum! Deja primele prototipuri au aparut, doar ca mai sunt unele impedimente de rezolvat, precum dimensiunile masinilor zburatoare, abilitatile necesare pentru pilotarea acestora, limitarile determinate de diverse conditii specifice in care pot decola si ateriza. Si totusi, se poate!
Compania aeronautica Airbus si casa de design Italdesign au prezentat luna trecuta, la Salonul Auto de la Geneva, conceptul Pop Up, un vehicul modular, cu dubla functionalitate – de masina si respectiv drona. Producatorii si-au propus sa si testeze autovehiculul pana la finalul acestui an – asadar, ideea pare sa fie relativ aproape de a deveni realitate.
Prototipul prezinta functionalitati aparte: se deplaseaza autonom, cu propulsie electrica, deci nu emite noxe. In plus, intregul sistem este actionat prin inteligenta artificiala, despre care producatorul Airbus afirma ca va oferi o experienta placuta pasagerilor, evitand ambuteiajele. Pop.Up include si o spectaculoasa componenta de realitate augmentata. Nu ar fi interesant sa-ti ceara masina parerea cand iti propune un anumit traseu?
Masina zburatoare este alcatuita din doua module, cel cu roti si cel cu elice, ambele realizate din carbon si alimentate prin acumulatori. Capsula de doua locuri se desprinde de trenul de rulare al autovehiculului. Astfel, daca pasagerul ramane blocat in trafic, se poate desprinde de cadrul cu roti cu ajutorul unui dispozitiv cu 8 elice, care va purta capsula catre destinatie. Interesant este ca se considera, pentru viitorul mai indepartat, si posibilitatea ca aceste capsule sa circule prin tunelurile “hyperloop”, atunci cand acestea vor fi disponibile. Alte variante mentionate de producatorii auto includ trenuri pe care ar ateriza capsulele cu pasageri sau chiar lifturi ce ii deplaseaza pe acestia pana la usa locuintei sau a biroului.
Cel mai probabil, acest sistem de transport va fi utilizat de pasageri prin intermediul unei aplicatii mobile care va programa calatoriile, tinand seama atat de traficul rutier, cat si de conditiile meteo. Dupa ce pasagerii ajung la destinatie, cele doua sisteme, rutier si aerian, revin la baza, unde isi vor reincarca bateriile pentru urmatoarea calatorie comandata de clienti.
Jörg Astalosch, CEO al companiei Italdesign, considera ca masina-concept Pop Up ne contureaza o idee despre viitorul transportului, care nu se va putea rezuma la autoturismele traditionale. Potrivit lui Paul Priestman, designer in domeniul transporturilor, “viitorul apartine dronelor care transporta persoane”.
Desi ambele companii sunt hotarate sa investeasca in dezvoltarea acestui concept, Airbus nu a anuntat un termen pentru implementarea proiectului.
Cea mai grozava parte a acestui sistem de mobilitate comuna este, de departe, capacitatea de a decola si ateriza pe verticala, ceea ce va adauga a treia dimensiune in traficul rutier. Cum vor fi insa oare prevenite accidentele la inaltime? Ramane sa aflam… in viitor.
Surse text: