Ce se mai intampla pe piata RCA?
Piața de RCA, in general, se bazeaza foarte mult pe dezvoltarea tranzactiilor, pe maturizarea pietei si pe informatii de piata. Din pacate, in Romania nu sunt evaluate suficient aceste caracteristici.
Problemele din piata asigurarilor auto
In ultima vreme, zona asigurarilor RCA intampina probleme din ce in ce mai mari. Pe langa faptul ca fostul lider al pietei RCA, Astra Asigurari, dar si Carpatica Asig, au intrat in faliment. Alti jucatori cu renume precum City Insurance si Euroins, se confrunta cu o perioada dificila.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat o serie de interventii pentru a diminua situatia problematica cu care se confrunta piata RCA. ASF a fost implicata si in realizarea proiectului Legii RCA, proiect ce a angrenat compania Milliman, o reputata firma internationala de consultanta. Intreprinderea s-a ocupat cu analizarea tarifelor si a modificat o serie intreaga de reglementari si norme pentru a incuraja ieftinirea politelor de asigurari.
Cu toate ca au avut loc aceste interventii pentru normalizarea pietei, tarifele continua sa creasca. Transportatorii sunt nemultumiti de faptul ca raportul realizat de compania Milliman este tinut departe de ei si de ochii publicului, fara o explicatie clara. Intre timp s-a aflat motivul pentru care raportul nu a fost impartasit cu publicul, rezultatele acestuia fiind unele nefavorabile pentru asiguratori, implicit si pentru viitorii asigurati.
Preturile – intr-o continua crestere
In ultimele saptamani preturile pentru asigurarile RCA au inceput sa creasca, situatia fiind la fel de precara ca inainte. Firmele de asigurari au inceput sa mareasca tarifele pentru transportatori cu scopul de a-si creste capitalul social. Aceasta crestere vine din dorinta asiguratorilor de a nu folosi ,,o infuzie de capital din banii lor”, potrivit spuselor reprezentantilor COTAR.
Proiectul Legii RCA inca asteapta sa fie dezbatut in Parlament, dar cum membrii acestuia sunt in vacanta, sansele de a fi aprobat scad pe zi ce trece. Mai mult decat atat, fiind an electoral, proiectul va fi amanat pana dupa alegeri. Unul dintre cele mai importante aspecte care vor fi tratate este cel privind decontarea directa. Procedura presupune ca in urma unui risc acoperit de asigurarea RCA, persoana pagubita sa aiba dreptul sa inainteze o cerere de despagubire catre asigurator.
Cu toate ca piata si costurile RCA au o tendinta de crestere, venim cu o veste buna in cazul in care doriti sa beneficiati de serviciul de leasing operational. Indiferent de fluctuatiile pietei asigurarilor, riscurile privind modificarea valorii RCA-ului pe perioada unui contract de leasing operational revin companiei de leasing astfel incat rata va ramane fixa pe toata durata contractului.
Pentru mai multe detalii legate de piata asigurarilor RCA si proiectul Legii RCA puteti afla din revista Flote Auto, Nr.27 din 15 August, 2016.