Brandurile masinilor care atrag atentia managerilor pentru businessurile lor

Care sunt brand-urile de masini care atrag astazi atentia managerilor pentru businessurile lor

Masina de serviciu nu este doar un simplu mijloc de transport pus la dispozitie de marile firme si corporatii angajatilor lor. Brand-ul autoturismului a inceput sa fie perceput ca un indicator al statutului, ca o reflectie a functiei inalte detinute de angajat.

Executivii de top stiu deja asta. Conform unui studiu realizat de Mercer si citat de Ziarul Financiar, 84% din multinationalele din Romania ofera angajatilor lor masini de serviciu ca beneficiu. Procentul este mai mic decat al celor care ofera tichete de masa (91%), dar mult mai mare decat al celor care ofera abonamente medicale (68%). Insa, asa cum este firesc, ierarhia companiei determina ce tip de masina primesc managerii.

Audi A4, masina managerului roman de top

Conform aceluiasi studiu menționat mai sus, modelul Audi A4 este masina de serviciu cel mai des intalnita in randul managerilor de top din Romania. Sedanul, plasat in categoria „compact executive”, se afla la cincea sa generatie (Typ 8W), ultimul model fiind lansat in 2015. Pretul sau porneste de la 32.840 EUR.

Audi A4

Pe urmatoarea treapta a scarii gasim Ford Mondeo, masina cel mai des intalnita la managerii „middle”. Varianta sedan este considerata o masina mare, de familie. 2012 a fost anul nasterii celei de-a patra generatii a automobilului (Mk V), o varianta mult mai flexibila si mai putin robusta decat modelul generatiei precedente. Ca si in cazul lui Audi A4, accentul este pus pe confort, iar pretul porneste de la 20.294 EUR.

In randul angajatilor catalogati drept „specialisti”, cea mai des intalnita masina de serviciu este Skoda Octavia. Clasata drept o masina mica de familie, aceasta se afla la a treia generatie (Typ 5E) inca din anul 2013. Pretul sau incepe de la 15.100 EUR.

Trenduri in schimbare

La nivel global, lucrurile arata putin altfel. Unele site-uri de specialitate recomanda ca masina de serviciu modele sub 17.000 EUR, printre care sunt incluse si Peugeot 208, Volkswagen Polo si chiar Dacia Duster.

Insa in pozitiile de varf se poate observa o tendinta de atrage din ce in ce mai mult atentia spre autoturismele hibrid sau chiar electrice. Daca un CEO isi va angaja compania in procesul de reducere a emisiilor, atunci A4-ul sau ar fi mai bine inlocuit cu un Tesla S Model sau un BMW i3.

Tesla S Model

Daca acum cativa ani achiztionarea unei masini electrice nu parea practica, lucrurile evolueaza rapid si in acest sens. Doar in 2016 existau 55 de statii de incarcare electrice pe intreg teritoriul tarii, iar in 2017 numarul cumparatorilor de autoturisme electrice s-a triplat.

Leasingul, o solutie de viitor

Devine evident ca evolutia tehnologica schimba rapid si tendintele de consum, chiar si la cel mai inalt nivel. O masina de serviciu trebuie sa reflecte nu doar preferintele omului din spatele businessului, ci businessul in sine. De aceea, cumpararea unei masini de serviciu poate fi o decizie mai grea chiar decat cumpararea unei masini pentru intreaga familie.

In acelasi timp, tot mai multi manageri apeleaza la Leasingul Operational. Conform ASLO (Asociatia Societatilor de Leasing Operational), finalul lui 2017 a inregistrat o crestere a pietei de 11% fata de anul precedent.

Operatiunea este special gandita pentru nevoile de mobilitate ale unui business, ceea ce poate implica chiar si achizitionarea unui singur autovehicul. Contractul de leasing poate fi realizat pe un minim de 12 luni, timp suficient pentru a decide daca o masina reflecta in mod satisfacator imaginea pe care vrei s-o transmiti.

Sursa foto: Shutterstock

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer