Cand vom conduce masina din fibra de carbon

Cand vom conduce masina din fibra de carbon

Fibra de carbon se foloseste de decenii in industria automobilistica si nu numai, fiind un material deosebit de rezistent si de usor. Costurile de productie insa, il fac sa fie un material premium folosit la constructia de super masini vandute la preturi foarte ridicate.

Costurile de productie scad treptat si pentru prima oara gasim masini cu componente din fibra de carbon la vanzare in dealership-uri mid-range. Modele cum sunt BMW seria 7, Alfa Romeo 4C sau Chevrolet Corvette Z06 folosesc astfel de elemente, pretul lor orbitand in jurul sumei de $80.000. Asta nu inseamna insa ca materialul este pe cale sa fie utilizat in productia de serie chiar daca standardele pentru eficienta combustibilului sunt din ce in ce mai ridicate. Deocamdata fibra de carbon ramane un material premium pe care producatorii il folosesc la super masini pentru a le insufla un plus de stil sau performanta.

Costul acestui material ramane in continuare mai ridicat decat cel al materialelor standard cum ar fi otelul, aluminiul si aliajele aferente. Acest lucru se datoreaza partial materialului fibros din care se produce cat si timpului de productie, componentele metalice fiind formate in cateva secunde cu ajutorul unei prese, pe cand modelarea si curarea unei piese din fibra de carbon poate dura cateva minute bune.

Strategia celor de la BMW de folosire a fibrei de carbon, luand ca exemplu BMW seria 7, se rezuma deocamdata la elementele plafonului, la stalpii de sustinere si la cadrele portierelor. “Reducem din greutate, dar reducem in partea de sus […] asta le permite inginerilor nostri sa construiasca o masina cu un centru de greutate mai jos.” ne spune Paul Ferraiolo, coordonatorul departamentului de planificare al produselor din cadrul BMW din America de Nord. Aceasta solutie este una ingenioasa care se foloseste de expertiza in folosirea fibrei de carbon dobandita din modelele electrice i3 si i8. In cadrul modelelor electrice folosirea fibrei de carbon are un avantaj mai mare: reduce semnificativ greutatea masinii pentru eficientizarea consumului de energie, bateriile fiind unul din cele mai voluminoase si mai scumpe componente ale acestui tip de masini.

Chiar daca expertii sunt de parere ca aceasta tehnologie nu va fi aplicabila in cadrul produselor de zi in urmatorul deceniu, procesul de dezvoltare al materialului este imbunatatit zilnic de cercetatori in scopul eficientizarii sale. Descoperirea unei noi rasini care ar putea scadea timpul procesului de curare sau al unei noi tehnologii de productie ar putea aduce masina din fibra de carbon mult mai aproape de consumatori intr-un timp mult mai scurt.

Surse:

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer