Automatizarea – viitorul logisticii
Lumea se schimba intr-un ritm alert, iar automatizarea se regaseste in tot mai multe aspecte ale vietii cotidiene. Ceea ce acum cativa ani poate parea SF, astazi se intampla aievea si este chiar accesibil la scara larga. Nici nu-i de mirare: an de an se lanseaza programe si aplicatii software specializate, iar costul echipamentelor se reduce constant, pe masura ce apar noi tehnologii.
Printre numeroasele domenii marcate de automatizare se numara si logistica, sector in care timpul si viteza de reactie sunt cruciale in majoritatea proceselor, iar erorile umane pot compromite eficienta si profitabilitatea operatiunilor – implicit, longevitatea afacerilor.
Poate cel mai bun exemplu privind avansul tehnologiei in domeniul automatizarii logisticii il reprezinta lansarea, in 2018, in Norvegia, a navei Yara Birkeland, o nava maritima cargo complet automatizata. Desi nava va fi asistata in primii ani de un echipaj si se va deplasa pe o ruta scurta, de cateva zeci de kilometri, pe o ruta prestabilita, dupa anul 2020 se preconizeaza ca va naviga singura si va putea fi controlata de la distanta.
Inclusiv producatorii auto considera fabricarea de camioane care sa se conduca singure, iar multe depozite sunt deja automatizate aproape total; de pilda, Amazon, cel mai mare retailer din lume, foloseste in depozitele sale peste 80.000 de roboti.
In prezent, multe autovehicule ajung in service dupa inspectii manuale sau la intervale predeterminate. In viitor, insa, probabil vizitele la service se vor face doar cand sunt, intr-adevar, necesare interventii, pe baza informatiilor furnizate direct de computerul vehiculelor, care va rula diagnostice automate pentru principalele componente – proces aflat deja in testare.
Sistemele de monitorizare a vehiculelor, inclusiv coordonarea acestora in retea, si livarile cu drone completeaza solutiile logisticii viitorului. Se estimeaza ca noile tehnologii vor eficientiza circulatia bunurilor de larg consum la nivel global, imbunatatind timpii de livrare si conditiile de siguranta. In urmatorii 5-10 ani, domeniul transportului de marfa se va schimba covarsitor, considerand globalizarea, influenta Internetului si ritmul automatizarii.
De asemenea, printarea 3D ar putea scurta lantul de aprovizionare, reducand costurile de livrare. Dezvoltarea comunicarii M2M (machine to machine) va favoriza automatizarea proceselor logistice din depozite, iar serviciile de livrare vor deveni mai punctuale si mai sigure datorita utilizarii la scara larga a sistemelor de suport pentru siguranta soferilor.
Desi toate acestea par destul de indepartate, ceea ce se intampla deja este accesul facil, in timp real, la date personalizate, de oriunde si oricand, ceea ce permite factorilor de decizie sa-si analizeze rapid optiunile si sa-si optimizeze resursele. Astfel, printr-o planificare mai eficienta, se poate creste capacitatea de transport si reduce cheltuielile, implicit costul serviciilor.
Pana sa aflam ce ne rezerva viitorul, ramane sa imbunatatim resursele actuale. Voi cum credeti ca se va schimba logistica in domeniul vostru de activitate? Ce puteti face acum pentru a va pregati pentru viitor, astfel incat sa va asigurati ca ramaneti competitivi?
Sursa text