Argumente pro si contra construirii propriei flote de masini

Argumente pro si contra construirii propriei flote de masini. Beneficiile reale pentru afacere si angajati

Ai angajati care trebuie sa se deplaseze pe distante mari? Daca raspunsul este da, probabil ca ai incercat deja sa gasesti solutii pentru acestia si ai luat in considerare construirea propriei flote de masini.

Flota de masini este solutia ideala pentru oamenii care lucreaza pentru tine si care sunt nevoiti sa parcurga distante mari. Masina proprie ii va scuti de timp pierdut si cheltuieli inutile. Cu toate acestea, un parc auto propriu poate aduce un pachet de provocari unice in compania ta. Vestea buna este ca exista si solutii, pe care le vom discuta pe larg in cele ce urmeaza.

Beneficiile construirii unei flote auto

Retentia angajatilor valorosi pentru companie

Angajatii loiali si motivati care primesc beneficii aditionale performeaza mult mai bine la locul de munca si raman mai mult timp alaturi de companie. Masina ca beneficiu reprezinta, insa, mai mult decat un instrument motivational.

  1. Necesitate

Mai precis, in cazul angajatilor din vanzari sau a celor care au functii tehnice, o masina de serviciu este obligatorie pentru ca ei sa isi poata desfasura activitatea.

  1. Statut si imagine

Pentru alti angajati, cum ar fi cei de pe pozitiile de management sau executive, masina de serviciu reprezinta statut si imagine. Masina de serviciu este o forma prin care companiile pot ramane competitive in piata.

Control asupra imaginii companiei in piata

Marile companii pun pe primul loc costul de intretinere atunci cand isi aleg flota de masini, insa sunt si firme pentru care imaginea conteaza. Autovehiculele firmelor nu sunt doar mijlocul prin care acestea isi asigura procesele de distributie sau de livrare, ci pot contribui la notorietatea si la imaginea companiei, scrie inc.com.

Daca oamenii tai se prezinta la intalniri de afaceri cu masini vechi sau neingrijite, acest lucru ar putea transmite ca firma pe care o conduci nu are succes pe piata. De cealalta parte, o masina prea luxoasa poate crea impresia ca o companie lucreaza la preturi peste nivelul pietei si iti poate speria potentialii clienti.

Astfel, singurul mod de a controla ce fel de masini conduc angajatii tai si in ce stare se afla acestea este de a le oferi chiar tu mijloacele de transport pe care vrei sa le foloseasca. Estetica acestora trebuie sa fie in acord cu valorile companiei si cu modul in care aceasta vrea sa fie perceputa in piata. Mai multe detalii despre cum trebuie gandita estetica flotei in relatie cu brandul, gasiti aici.

Branding ambulant

Daca vrei sa expui elemente de branding precum logo-ul sau sloganul, o varianta foarte buna este sa comanzi niste autocolante si sa le lipesti pe masini. Insa pentru asta vei avea nevoie de o flota de masini pe care sa o poti controla total. Oricat de mult si-ar iubi locul de munca, angajatii tai nu vor fi dispusi sa-si lipeasca abtibilduri pe masinile personale.

Control total asupra operatiunilor efectuate cu vehiculele companiei

Cu o flota de masini, nu numai ca vei alege ce fel de masini conduc angajatii tai, dar vei avea si un control asupra asigurarilor sau asupra respectarii termenilor inspectiilor tehnice periodice. Iar asta le va reduce costurile oamenilor pe care ii conduci si ii va loializa, in acelasi timp. In plus, poti alege ce elemente de siguranta vrei si poti instala GPS-uri pentru a avea o evidenta 24/7 a traseului parcurs de autovehicule.

Provocarile (unele doar aparente) ale unei flote proprii si solutii

Reparatii neasteptate, costuri neasteptate

Atunci cand ai o flota de masini, risti si sa fii nevoit sa platesti pentru reparatii neasteptate, ca de exemplu cele rezultate in urma unor accidente; riscul nu poate fi evitat, dar avantajul faptului ca lucrezi cu o firma specializata este ca primesti imediat o masina substituent astfel incat agentul tau sa isi continue ziua de lucru. Pe langa un autovehicul de inlocuire disponibil pe durata reparatiilor, compania de leasing operational mai poate asigura si transport pentru recuperarea autovehiculului reparat.

Avantajele, evidente in aceasta situatie, permit mobilitate imediata si scutesc firma de costurile serviciilor de inchiriere pe termen scurt.

Investitie initiala mare, variante de compensare

Construirea unei flote de masini presupune o investitie initiala considerabila sau cel putin aceasta este o presupozitie frecventa in randul celor care nu cunosc in profunzime serviciul. Pentru companiile mai mici, aceste costuri ar putea reprezenta o provocare destul de mare. Asta, desigur, doar daca le scapa faptul ca administrarea costurilor se poate face si in rate si ca astfel de cheltuieli sunt deductibile. Asadar, sa construiesti o flota de masini poate fi un proces sustenabil, accesibil si, mai ales, usor de gestionat.

Multe companii le permit angajatilor sa conduca masina de serviciu si in scopuri personale, fara sa le controleze neaparat si traseele. Desi acest lucru este un avantaj clar pentru angajati, compania risca cheltuieli suplimentare. Asadar, daca firma ta nu dispune si de o metoda de a controla uzul masinilor in scopuri personale, va pierde lunar bani (cu combustibilul, de exemplu). Vestea buna este ca problema poate fi rezolvata prin simpla monitorizare GPS, care ii va descuraja pe angajati sa cheltuiasca inutil resursele companiei.

Statistic vorbind, comportamentul inadecvat al utilizatorului autovehiculului de companie genereaza un cost suplimentar mediu de exploatare mai mare cu circa 36%. Tinand cont de acest lucru, orice companie poate sa isi reduca suplimentar costurile cu flota prin:

  • implementarea unui program de training privind conducerea preventiva si economica cu monitorizarea rezultatelor;
  • implementarea monitorizarii prin GPS a flotei active de distributie; monitorizarea flotelor reduce cu 10% costurile unei companii”, potrivit lui Claudiu Suma, CEO ETA Automatizari Industriale.
  • optimizarea rutelor si a programului de distributie.

Pretentii ale angajatilor in directia personalizarii beneficiului

Potrivit cariereonline.ro, Codul fiscal considera avantaj de natura salariala utilizarea unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca sau cel al desfasurarii activitatii.

Cu toate acestea, angajatii nu privesc intotdeauna lucrurile din perspectiva aceasta. Acestia sunt incantati de faptul ca firma plateste pentru combustibil si intretinerea masinii, dar s-ar putea vedea ingraditi in ceea ce priveste personalizarea. Spre exemplu, angajatii care au copii isi doresc sa aiba la dispozitie masini sigure sau cu airbaguri suplimentare, angajatii care sufera de dureri cronice de spate isi doresc scaune comode care sa le faca traseele lungi mult mai usor de suportat si asa mai departe. Firmele specializate de leasing operational cunosc aceasta nevoie asa ca si-au definit businessul astfel incat sa poata pune la dispozitie masini unice pentru fiecare angajat in parte.

Atunci cand pui la punct o flota de masini, aceste elemente care tin de personalizarea fiecarui vehicul in parte pot fi o provocare si nu ineaparat una sustenabila. In acest caz, se recomanda implementarea unei politici auto prietenoase prin care angajatii sa isi poata alege masina pe care prefera sa o conduca. Ca avantaj, creste satisfactia, motivatia si retentia angajatilor intrucat acestia se simt apreciati de companie; dezavantajul este sesizabil atunci cand angajatul doreste sa testeze mai multe modele, consumand timp pretios companiei. Cel mai util este ca angajatorul sa limiteze lista de branduri si modele din care angajatul poate alege.

Un lucru este cert – poti controla riscurile si costurile crescute pe care le presupune construirea unei flote de masini, iar solutia este foarte simpla: in loc de achizitionarea masinilor, poti apela la ajutorul unei firme specializate de la care sa inchiriezi flota de masini.

Astfel, poti alege orice tip de masini iti doresti, iar pentru acestea platesti doar o rata fixa lunara;  Contractul se poate face pe o perioada de timp cuprinsa de la 12 la 57 de luni. Restul costurilor, inclusiv cele cu asigurarile, taxele si impozitele, dar si lucrarile de reparatii sau mentenanta, sunt acoperite de firma de leasing. O companie are astfel garantia ca, indiferent de situatia sa financiara pe termen lung, costurile cu flota de masini vor ramane neschimbate.

Construirea flotei de masini are cu siguranta un set unic de avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le iei in considerare. Insa, cu ajutorul unei firme specializate, toate provocarile dispar.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer