4 strategii eficiente prin care iti poti extinde o afacere de succes

4 strategii eficiente prin care iti poti extinde o afacere de succes

Exista mai multe metode prin care un business poate creste, insa nu toate sunt la fel de rapide sau de eficiente.

 

Cand lansezi o afacere mica, primul tau obiectiv este sa ii cimentezi existenta pe piata si in domeniul in care activezi. Odata ce ai reusit sa atragi un numar semnificativ de clienti fideli si sa iti asiguri un flux constant de bani, este timpul sa te gandesti la cum te poti extinde, astfel incat businessul tau sa se transforme intr-unul dintre principalii jucatori de pe piata. Iata care sunt metodele recomandate de smallbiztrends.com pentru ca afacerea ta sa cucereasca noi teritorii si sa se bucure de acelasi succes.

 

Analizeaza-ti situatia financiara si gaseste solutiile optime pentru extindere

Poate ai inceput cu un numar minim de angajati, iar acum nu mai faci fata volumului de munca, sau poate ca ai nevoie sa-ti maresti resursele de logistica. In orice caz, aceste lucruri costa bani, iar pentru o afacere mica, un imprumut pe termen lung nu este cea mai buna optiune. Poti alege sa angajezi part-time sau sa organizezi un program de internshipuri platite pentru studenti, care vor castiga experienta, iar angajatii tai cu norma intreaga vor putea sa isi imparta sarcinile.

Pe de alta parte, daca in compania ta ai nevoie de mobilitate, pentru a livra comenzi, a transporta marfa sau daca mergi adeseori la clienti sau potentiali parteneri de afaceri, va veni momentul in care sa ai propria ta flota de masini va fi o necesitate. Bineinteles, cel mai simplu si sigur mod de a-ti extinde flota este cu ajutorul leasingului operational, care te ajuta sa iti eficientizezi costurile, pentru ca toate cheltuielile cu masinile sunt incluse, de la asigurarea obligatorie si cea facultativa, pana la lucrarile de mentenanta sau reparatii, precum si plata impozitelor. Astfel, tu platesti o suma lunara pentru numarul de masini de care ai nevoie, fara sa intri in imprumuturi dificil de acoperit, pe termen lung, fapt care iti protejeaza afacerea de esec. Foloseste acest calculator pentru a obtine o estimare a costurilor pe care le vei avea cu flota de masini necesara companiei tale. Dupa cum vezi, este mult mai avantajos decat sa cumperi autovehiculele de care ai nevoie.

 

Investeste intr-un plan solid si complet de marketing

Inainte sa incepi extinderea afacerii tale, este important sa ceri o cercetare de piata relevanta, care sa iti arate care sunt ariile in care te poti extinde, daca exista cerere pe piata pentru produsele tale si daca marfa ta poate fi absorbita fara ca businessul tau sa suporte pierderi. De exemplu, compania Pepsi pierdea la vanzari in favoarea Coca-Cola, pe segmentul bauturilor carbogazoase, pana cand si-a schimbat publicul tinta, in urma unei cercetari de piata, si a inceput sa se adreseze unui public mai tanar si mai aventuros.

Aceasta strategie te ajuta sa identifici acele segmente neacoperite, unde ai cel mai mare potential de a  vinde. De asemenea, trebuie sa iti identifici principalii competitori si sa vezi ce au de oferit in plus fata de tine, dar si care sunt punctele lor slabe, unde produsul tau se poate diferentia de celelalte de pe piata. Aceasta metoda iti asigura un loc numai al tau pe piata, prin intermediul propunerii unice de vanzare cu care vine produsul tau. Un plan solid de marketing va include nu numai o analiza holistica a pietei si a publicului tau tinta, dar va stabili obiectivele pe termen mediu si lung, precum si costurile necesare pentru a le atinge.

 

Diversifica gama de servicii sau produse pe care le oferi

Lansarea unui nou produs sau serviciu, care sa atraga un nou target de consumatori, face mai mult decat sa iti extinda businessul, ci creeaza si un val de incredere in compania ta. O firma prospera cauta intotdeauna noi oportunitati si profita de ele atunci cand sta bine pe plan financiar. Diversificarea iti asigura protejarea bazei existente de clienti, dar si mai multe surse de venit, care pot acoperi golurile sezoniere, pot creste cifra de afaceri a companiei si, bineinteles, profitul.

O strategie aplicata de multe afaceri mici a fost sa se asocieze cu alte branduri sau businessuri, astfel incat sa faca procesul de extindere mai rapid. Parteneriatele cu branduri care au in spate mecanisme puternice de productie, distributie, o baza mai mare de clienti si un sistem bine pus la punct de promovare te poate ajuta sa accesezi un segment al pietei care nu iti era la indemana pana acum. Va trebui sa platesti un procent din fiecare produs pe care il vinzi cu ajutorul partenerilor tai, insa iti vei consolida reputatia de brand independent si vei putea sa iti cresti semnificativ vanzarile.

 

Fii printre primii care adopta noile tehnologii

Inovatiile tehnologice iti pot ajuta afacerea sa creasca sau iti pot afecta obiectivele de expansiune. De exemplu, sa fii la curent cu noile tehnologii si sa investesti in automatizare iti poate eficientiza munca si iti creste productivitatea, iti poate scadea costurile si sa iti deblocheze o parte din banii de care ai nevoie pentru a-ti extinde activitatea. Pericolul apare atunci cand nu te adaptezi suficient de rapid la folosirea noii tehnologii, iar competitorii tai reusesc sa o ia in fata.

De exemplu, aparitia site-urilor de pe care clientii pot face comenzi online a propulsat numeroase businessuri mici, care au simtit potentialul pe care il avea o astfel de practica. Brandurile puternice au mizat pe reputatia pe care o aveau magazinele lor, insa curand s-au vazut nevoite sa introduca si ele posibilitatea de a comanda online, observand nu numai o scadere a veniturilor din vanzari, dar si o destabilizare a pozitiei pe care o ocupau pe piata.

 

Sursa cover foto: Shutterstock/ Copyright: skyNext

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer