Sistemele telematice - noile aparitii pe piata asigurarilor auto

Sistemele telematice – inovatie pe piata RCA

 

Nu sunt putini aceia care sunt nemultumiti de preturile ridicate ale politelor RCA, mai ales daca au un comportament ireprosabil la volan si nu provoaca niciodata un accident rutier. Toate acestea pot lua sfarsit cat de curand deoarece lucrurile incep sa evolueze in aceasta directie.

Intra in scena sistemele telematice, care reprezinta, in esenta, tehnica de transmitere si prelucrare automata a informatiei la mare distanta cu ajutorul procedeelor moderne de comunicare. Astfel, asigurarile bazate pe sistemele telematice au inceput sa ia amploare atat pe plan mondial, cat si pe plan european in ultimul deceniu.

Tehnologie in plina dezvoltare

Studii realizate recent de Consiliul Concurentei evidentiaza o implicare din ce in ce mai mare a sistemelor telematice pe piata asigurarilor, iar utilizarea lor poate duce la micsorarea preturilor politelor RCA cu pana la 25%.

Cu ceva timp in urma, pentru a determina tarifele politelor RCA, cele mai multe dintre societatile de asigurari se foloseau de criterii statistice precum varsta proprietarului, marca si modelul autovehiculului, varsta masinii, puterea motorului si daunele inregistrate .

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, prin intermediul sistemelor telematice, pe langa criteriile statistice clasice sunt folosite si patru criterii dinamice reprezentate de:

  • distanta parcursa;
  • momentul zilei in care masina este condusa;
  • locatia cea mai frecventata ( autostrada, drumuri judetene, etc.);
  • modul in care soferul conduce (bruscarea masinii, gradul de viteza maxim).

Asigurarile realizate cu ajutorul sistemele telematice poarta numele de asigurari UBI (“Usage Based Insurance”)[1] si sunt bazate pe uzura masinii. Datele necesare pentru realizarea calculului pot fi extrase din mici dispozitive montate in masina (tip “black box”) sau prin intermediul unor aplicatii disponibile pe IPhone si Android.

Print

 

Statisticile realizate de unul dintre liderii mondiali ai consultantei in utilizarea telematicii, Ptolemeus Consulting Group, arata ca mai bine de 5 milioane de persoane din intreaga lume au optat pentru asigurarile de tip UBI. Statele care prezinta cea mai mare rata a utilizarii acestui tip de asigurari sunt Italia, SUA si Marea Britanie, iar de curand modelul s-a extins si in Germania, Spania, Rusia si Franta.

Sistem avantajos pentru clienti

Acest tip de calcul a politei RCA, afirma consultantii in telematica, este potrivit in special pentru tinerii soferi (pana in 26 de ani), pentru cei incepatori si pentru persoanele care circula cu o viteza moderata. De asemenea, sistemele telematice incluse pe piata RCA sunt avantajoase si pentru cei care parcurg distante scurte la volanul masinii (traseul casa – job) si pentru cei care conduc doar in timpul zilei. Comportamentul fara cusur in timpul condusului devine astfel o rasplata in sine, soferii reusind sa economiseasca o buna parte din banii destinati pentru plata politei RCA.

1

Cat despre implementarea sistemelor telematice in Romania se anunta vesti bune. Consultantii de la Roland Berger s-au ocupat de realizarea unui sondaj privind asigurarile de tip UBI in Europa Centrala. Rezultatele estimeaza un numar de 5 milioane de persoane dispuse sa isi achizitioneze o astfel de asigurare, in timp ce 15 milioane ar fi interesate sa afle mai multe detalii despre avantajele ei.

Avand in vedere rapiditatea cu care se dezvolta tehnologia pe piata RCA, nu mai este mult si sistemele telematice vor deveni un standard in sectorul asigurarilor auto prin polite customizate, in functie de profilul exact al conducatorului autovehiculului.

Surse:

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer