Piata de leasing operational este in continua crestere.

Piata de leasing operational in continua crestere. Ce determina companiile sa aleaga acest sistem

Tot mai multe companii apeleaza la leasingul operational, iar fiecare an a adus cresteri in acest segment. De ce se indreapta firmele spre aceasta varianta?

In ultimii ani, piata de leasing operational a inregistrat cresteri continue, iar acest lucru se datoreaza in primul rand simplificarii tuturor proceselor ce tin de administrarea unei flote auto. In acelasi timp, desi 2017 nu a ajuns la final, cifrele inregistrate pana acum arata evolutii pozitive si se poate vorbi inca de acum despre cresteri fata de anul anterior.

In 2016 piata de leasing operational a evoluat cu 8%

Piata de leasing operational a incheiat anul 2016 in crestere cu 8% fata de finalul lui 2015, arata cifrele Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO). Si in 2015 se inregistrasera cresteri. Conform datelor ASLO, piata inregistrase la finalul anului 2015 un avans de 14% fata de anul anterior.

Pentru 2017 nu exista inca un bilant total, insa datele par a arata acelasi lucru ca si in anii anteriori – cresteri. Astfel, piata a incheiat primul semestru depasind nivelul de 64.350 de unitati in administrare, ceea ce reprezinta un avans de 7,5% fata de finalul anului 2016.

Este limpede, asadar, ca aceasta varianta devine una tot mai atractiva pentru companii, iar explicatiile pentru cresteri le regasim chiar in avantajele pe care le aduce.

De ce prefera unele companii leasingul operational. 5 motive pentru a alege aceasta varianta

Spre deosebire de leasingul financiar, in cazul celui operational, bunul nu ramane la companie, insa acest lucru nu este nicidecum un impediment, ci ofera flexibilitate companiei. Iata si alte motive pentru care acest sistem este unul avantajos pentru unele companii:

Mai putine responsabilitati – Odata incheiat un contract cu o firma de leasing operational, clientul nu mai are nicio alta responsabilitate in legatura cu masina sau flota de masini in afara de aceea de a achita o rata lunara fixa.

Asta inseamna ca el nu va mai incheia si nu va mai plati RCA si CASCO, nu se va mai ocupa de rovinieta, inspectia tehnica periodica, impozitul anual, taxa de poluare, taxele de inmatriculare si de radiere.

Modelele de masini disponibile acopera o gama larga de nevoi – Se pot lua in leasing operational atat autoturisme, cat si dubite, pentru a transporta marfa sau obiecte masive – poti lua si un Mini Cooper, dar si o masina Dacia Dokker Van sau Renault Trafic Combi, de exemplu.

Masinile sunt inlocuite si reparate in cazul unei avarii sau a uzurii – Daca masinile au suferit avarii – indiferent de vinovat – ele sunt inlocuite imediat, pentru a nu exista sincope in procese, iar de reparatii se ocupa tot compania de leasing operational si nu clientul. Pe perioada imobilizarii masinii in service – pentru avarii, mentenanta,schimbarea anvelopelor – se poate asigura o masina de inlocuire.

Rata este o cheltuiala deductibila – Rata lunara platita pentru automobil este o cheltuiala deductibila integral.

Totodata, ea este unica si fixa pe toata durata contractului, astfel incat modificarile legislative sau fiscale nu mai reprezinta un risc pentru companie. In felul acesta si cheltuielile sunt predictibile si nu exista posibilitatea ca ele sa creasca de la o luna la alta.

Se pot adauga noi masini in flota, pentru ca vorbim despre un contract ajustabil – Daca nevoile companiei cresc sau scad, contractul poate fi ajustabil si modificat in functie de nevoile actuale. Totodata, clientul poate returna anticipat masina/masinile in orice moment.

Desigur, pe langa motivele enuntate mai sus mai putem aminti si faptul ca leasingul operational implica mai putina birocratie si e mai usor de gestionat de contabili, dar si asistenta 24/7 pentru deschiderea si administrarea dosarului de dauna, programarea masinii in service si efectuarea reparatiilor. In acelasi timp, cu ajutorul calculatorului de rate se poate face o simulare a costurilor in functie de marca, model, durata contractului si rulajul masinii. In felul acesta se poate vedea ce costuri implica fiecare alegere si se pot face comparatii.

 

Sursa foto: Gutesa/Shutterstock

 

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer