Autoutilitare in leasing operational
De ce “a folosi” este mai profitabil decât “a detine”
In ultimii 10-15 ani, numeroase proiecte comerciale si industriale lansate in Romania au determinat o evolutie ascendenta inclusiv in domeniul inchirierilor de vehicule comerciale. Putine companii romanesti cunosc insa avantajele acestui serviciu de nisa. Dan Stefan, managing partener Autonom Rent a Car, a explicat pentru numarul de mai al revistei Flote Auto , de ce este mult mai eficient si mai profitabil pentru companii sa apeleze la autoutilitare de inchiriat doar atunci cand au nevoie de acestea.
O analiza a pietei de vehicule comerciale pe ultimii cinci ani arata ca autoutilitarele usoare reprezinta un domeniu foarte dinamic atat in segmentul de vehicule noi, cat si in cel second-hand. Fiind insa vorba despre masini care contribuie la bunul mers al afacerilor, decizia de a investi in astfel de vehicule este mult mai precauta decat in cazul unui autoturism personal, managerii evaluand cu mai multa atentie factori precum TCO (costul total de detinere), perioada de utilizare si gradul de ocupare a masinii ori riscurile aferente investitiei intr-un parc auto.
Or, cum toate companiile cauta sa-si eficientizeze operatiunile si sa-si scada costurile, a detine o flota de vehicule comerciale folosite doar ocazional pare mai mult o risipa decat o decizie inteleapta. In loc sa blocheze bugetul companiei intr-o flota auto insuficient exploatata, ce se va devaloriza constant in cativa ani, managerii au posibilitatea sa inchirieze vehiculele comerciale necesare doar atunci cand si cat au nevoie. Sau au posibilitatea de a externaliza flota de autoutilitare prin serviciul de leasing operational. Iata de ce:
Cand posesia nu (mai) este profitabila
In contextul economic actual, flexibilitatea este mult mai importanta pentru dezvoltarea afacerilor decat proprietatea. A avea acces la solutiile necesare la momentul oportun asigura dinamism, in timp ce investitiile pe termen lung implica multiple riscuri si poveri administrative si financiare. In plus, cum tehnologia avanseaza rapid, este posibil ca autoutilitarele in care investesti astazi sa devina perimate in doar cativa ani, in timp ce serviciul de inchiriere iti permite sa utilizezi si modele recente, mult mai performante.
Serviciul de inchiriere a masinilor utilitare este binecunoscut si utilizat de multi ani deja pe pietele occidentale. Micii afaceristi britanici, englezi, spanioli recurg la vehicule de inchiriat in zilele in care trebuie, de exemplu, sa-si livreze marfa clientilor, scutind astfel sume importante pe care le-ar aloca altminteri pentru intretinerea si taxele aferente propriei masini. E lesne de inteles: pentru interventii ce dureaza cateva luni sau operatiuni sporadice ori mentenanta nu merita sa-ti cumperi un intreg parc auto! Si persoanele fizice recurg la aceeasi solutie atunci cand se muta si au nevoie sa inchirieze cu ora o duba cu care sa-si transporte toate bunurile intr-un singur drum, salvand astfel timp.
„Noi oferim serviciul de rent-a-car autoutilitare de vreo 5 ani. Initial am investit in masini versatile, de 12-13 mc, avand in plan o utilizare moderata (maximum 50.000 km/an) si maximum 3 ani de detinere. Succesul a fost relativ limitat pe zona de retail, unde au existat foarte putine cereri […]. În schimb, am reusit sa dezvoltam zona de replacement pentru companii, deoarece si companiile cu flote au inceput incet sa inteleaga avantajele“, declara Dan Stefan, managing partner Autonom Rent-a-Car, pentru publicatia Flote Auto.
Masini de rezerva versus replacement
Inchirierea vehiculelor comerciale se dovedeste avantajoasa si pentru companiile care detin un parc auto de rezerva, asa-numitul “pool car”. A suporta insa costurile pentru acestea, in conditiile in care gradul de ocupare depaseste rareori 20%, nu este catusi de putin avantajos, mai ales cand exista serviciul de replacement, adica inlocuirea prin inchiriere a masinilor indisponibile temporar.
„Pe masura ce companiile si-au reinnoit flotele de utilitare, au inceput sa vada utilitatea acestui serviciu, iar in 2014 am avut cererile cele mai multe, […] ceea ce ne-a facut sa investim intr-o flota de peste 40 de unitati de utilitare mici, majoritatea Dacia Dokker, dar si Fiat Doblo sau Ford Transit Connect. Iar, datorita retelei pe care o avem in toata tara, putem asigura mult mai rapid si eficient masina potrivita la locul potrivit pentru companiile care au nevoie“, mentioneaza Dan Stefan.
Capcana second-hand
Cand vine vorba despre investitii auto, “ieftin si bun” ramane doar un aforism cel mai adesea fara acoperire. Nu putini manageri, in special din segmentul IMM-urilor, prefera masinile second-hand in defavoarea celor noi ori a inchirierilor, consolandu-i ideea ca “noua” achizitie le apartine. Din pacate insa, mentenanta unui vehicul cu rulaj mare si nu intotdeauna corect intretinut presupune costuri dificil uneori si de estimat, cu atat mai mult de suportat. Un motiv in plus pentru a lua serios in considerare alternativa inchirierilor la nevoie, cand puteti alege cele mai bune vehicule pe care vi le permiteti, strict pe perioada necesara.
Mai mare nu inseamna neaparat mai bun
Dimensiuni, capacitati, consum de carburant, rulaj estimat. Iata cateva cifre pe care trebuie sa le evaluati cu atentie inainte de a va alege utilitarele necesare. Nu porniti de la premisa ca o utilitara mare v-ar putea servi in orice situatie, indiferent de volumul marfii de transportat, doar ca “sa fie”! In timp, va veti convinge ca intretinerea acesteia, consumul de combustibil si caracteristicile de utilizare, mai ales in conditii de trafic aglomerat, dau castig de cauza unei utilitare mai mici, dar fiabile, dinamice, usor de condus si de parcat si cu un TCO redus.
Costuri mai mici, clienti mai multumiti
Daca recurgeti la serviciile de inchiriere a utilitarelor de care aveti nevoie si va reduceti astfel costurile de operare, va veti permite sa oferiti clientilor vostri preturi mai bune; asadar, veti deveni mai competitivi pe piata si veti stimula vanzarile.
„Piata ne va arata cum se va dezvolta acest domeniu. Oportunitatile sunt foarte multe si este loc pentru multe firme concurente. Deocamdata, e mai mult o problema de perceptie: multi inca nu stiu de existenta acestui serviciu, ba chiar exista manageri care nici macar nu si-au pus problema unei astfel de alternative. Daca intri pe canalul potrivit si ai o discutie de business cu argumente si solutii viabile, e foarte probabil ca oferta de rent-a-car utilitare sa se potriveasca necesitatilor pe care clientul le are. Sper sa apara si concurenta, pentru ca acest lucru ar ajuta piata“, conchide Dan Stefan.
Daca utilizarea flotei de vehicule comerciale este frecventa, managerii pot accesa un leasing operational pentru autoutilitare, fara avans si cu toate costurile incluse.
Unde gasiti vehicule comerciale de inchiriat?
Fie ca este vorba despre utilitare pentru constructii, vehicule spatioase de transport marfa ori dube frigorifice, toate sunt acum disponibile in flota celei mai mari companii de inchirieri auto din Romania, Autonom Rent a Car, sau prin servicii de leasing operational.