Cele mai eficiente 5 metode de reducere a costurilor in afaceri

Cinci metode eficiente de reducere a costurilor – salveaza-ti afacerea in primul an

Statisticile ne arata o realitate dezamagitoare: aproximativ 90% dintre startup-uri esueaza in primul an de la infiintare, scrie Huffington Post. Unul dintre motivele principale pentru care antreprenorii competenti nu reusesc sa isi tina afacerea pe linia de plutire este pentru ca le lipsesc fondurile pentru a-si construi un business solid. Practic, nu au suficienti bani pentru a-si tine pe picioare afacerea.
De aceea, primul lucru la care trebuie sa se gandesca antreprenorii este cum sa isi gestioneze eficient resursele, astfel incat sa economiseasca bani si sa poata conduce afacerea fara sa faca multe compromisuri.


Nu te afunda in cheltuieli inutile

Multe companii au nevoie de un sediu, o flota de autoturisme si echipament de lucru, iar costurile acestora sunt, de obicei, cele mai mari pe care le are o companie. Chiar daca nu ai cum sa le eviti, acestea pot fi eficientizate pentru a obtine maximum de performanta cu minimum de resurse. Poti incepe prin a inchiria spatiu pe termen scurt intr-o cladire de birouri, ceea ce va fi mai ieftin decat sa cumperi propriul spatiu.

Apoi, flota de masini este mai usor de gestionat cu ajutorul unui leasing operational, care te scapa de cheltuielile cu deprecierea autoturismelor, asigurarile Casco, vei fi scutit de la plata taxelor si impozitelor, iar mentenanta si reparatiile nu vor fi suportate de tine. Astfel, afacerea ta va fi pusa la adapost, pentru ca riscurile sunt minime, dar ai suficienta flexibilitate pentru a conduce un business profitabil. Ia in calcul si ca putine afaceri aflate la inceput si-ar permite sa cumpere masini bune si noi, iar cele achizitionate la second-hand pot avea probleme ascunse, care sa iti aduca numeroase cheltuieli neprevazute. Foloseste acest calculator online pentru a obtine o estimare a ratei pe care o vei plati lunar, in functie de masinile alese.
In ceea ce priveste echipamentul de lucru, acesta poate fi achizitionat cu costuri mult mai mici decat te-ai astepta. De exemplu, laptopurile si computerele resigilate sunt la fel de bune ca acelea noi. Trebuie doar sa te asiguri ca echipamentele dispun de toate optiunile de care ai nevoie, pentru ca businessul tau sa mearga ca uns.


Evita datoriile sau scapa cat mai repede de ele

Cei mai multi antreprenori fac imprumuturi pentru a reusi sa puna pe picioare o afacere, insa atunci este cu atat mai important sa reusesti sa te mentii pe piata si sa scoti profit, pentru a nu te afunda in datorii. Cel mai bun mod prin care poti sa eviti plata lunara a ratelor este sa gasesti o solutie pentru a nu face un imprumut la banca. Intereseaza-te daca in domeniul tau de activitate se pot atrage fonduri europene sau daca statul iti ofera vreun beneficiu pentru a-ti pune businessul in miscare.

18-fiscalitate-shutterstock-27-605x

Daca nu ai cum sa scapi de credit, calculeaza-ti o suma maxima pe care ai putea sa o platesti lunar, fara sa te bazezi pe veniturile pe care estimezi ca le vei incasa din afacere. Uneori, pot aparea intarzieri ale platilor din partea clientilor sau probleme cu facturarea, asa ca este esential sa fii acoperit in orice situatie si sa nu te bazezi niciodata pe banii pe care nu ii ai in mana.

In plus, cu cat reusesti mai rapid sa iti amortizezi costurile si sa iti platesti creditul, cu atat vei reusi sa obtii un profit mai mare. Asadar, incearca pe cat posibil sa nu te intinzi cu ratele pe urmatorii 20 de ani si sa iti platesti datoria mai devreme decat termenul stabilit cu banca. Numeroase institutii de creditare accepta in avans plata mai multor rate si te poti folosi de lunile in care ai incasari peste asteptari pentru a acoperi cat mai mult din suma imprumutata.


Selecteaza-ti pe spranceana furnizorii

Daca ti-ai deschis un business in care ai nevoie de materie prima pentru productie, asigura-te ca furnizorii de la care le cumperi sunt seriosi si ca iti livreaza marfa de calitate. Reteta succesului pentru orice afacere este sa ofere servicii si produse bune, in care oamenii sa capete incredere. Pe langa asta, dezvoltarea unei relatii bune cu furnizorii iti poate aduce privilegii in ceea ce priveste negocierea unor preturi mai bune pe viitor sau in obtinerea unor discounturi la anumite categorii de materiale.


Gestioneaza-ti eficient si corect plata taxelor si a impozitelor

Antreprenorii pierd sume importante de bani pentru ca platesc mai multe taxe si impozite decat ar trebui. O statistica arata ca 9 din 10 manageri de companii nu stiu sa isi calculeze corect datoriile catre stat si ajung sa dea mai mult decat este nevoie. Chiar daca greselile sunt observate si raportate, procesul de recuperare a banilor de la ANAF este complicat si descurajant de birocratic pentru un antreprenor care nu are timp de pierdut la cozi interminabile.

pierdere-bani-copy-copy_51343800

Sa iti gestionezi eficient plata taxelor este una dintre regulile esentiale de care trebuie sa tina cont un antreprenor de succes. Daca ti-ai infiintat o firma pe persoana fizica autorizata, legea nu te obliga sa ai un contabil personal, insa este recomandat sa te consulti cu unul in fiecare luna, daca vrei sa nu te trezesti cu datorii neplatite la stat sau cu un excedent de bani blocati la fisc.


Asigura-te ca afacerea ta este acoperita din punct de vedere legal

Niciun antreprenor nu ar trebui sa economiseasca bani cand vine vorba despre asigurarea afacerii sale si angajarea unui avocat bun, care sa gestioneze orice problema de natura legala. In lipsa acestora, un business poate fi daramat daca pierde un proces si este obligat la plata unor despagubiri. In plus, un avocat iti poate acorda consultanta atunci cand iei decizii sau faci tranzactii, astfel incat sa fii in perfecta legalitate.

Un antreprenor care tine cont de aceste sfaturi isi creste semnificativ sansele de a reusi in domeniul sau de activitate si sa supravietuiasca pe piata suficient incat afacerea sa capete notorietate si o baza de clienti fideli, care sa ii aduca un profit echilibrat luna de luna.

 

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: marvent  

Comenteaza

Trebuie sa fii logat pentru a putea comenta.

Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer
Best Employer